Zaad oogsten van vingerhoedskruid (video)

Zaad oogsten van vingerhoedskruid (video)

Het is leuk om zelf planten te zaaien. Bij het tuincentrum of zaadhandel vind je een enorme keus aan zaden. Maar kijk ook eens wat voor zaad je aantreft in je eigen tuin. Vingerhoedskruid bijvoorbeeld. Na de bloei (juli) kun je oogsten. Bekijk de video.

Tweejarige plant

Vingerhoedskruid (Digitalis) is een tweejarige plant; het eerste jaar maakt hij een bladrozet en het jaar daarop bloeit hij. Daarna sterft hij af. Maar je hebt er veel langer plezier van. Na de bloei vormt de plant duizenden zaden. Deze vallen op de grond en vormen daar nieuwe plantjes. Wil je zelf bepalen waar de nieuwe planten komen, oogst dan de zaden. Het juiste moment van oogsten is als je de zaden hoort rammelen wanneer je de zaaddoos schudt. Je kunt het zaad direct op de gewenste plek uitzaaien. Zaaien in een pot met zaaigrond kan ook. Dek het zaad niet af en houd de grond vochtig.

Na ongeveer zes weken verschijnen de kiemplantjes. Plant de zaailingen in september/oktober op de gewenste plek. De jonge planten doorstaan de winter prima en
zullen de volgende zomer bloeien en vervolgens weer zaad vormen.

Je kunt het zaad dan weer uitzaaien op een ander plekje. Dat kun je meteen weer doen, dus in juli en augustus.

Foto: Modeste Herwig