Zaaien met Margriet in de winter

Zaaien met Margriet in de winter

Geen groter plezier dan zelf eenjarige planten opkweken uit zaad. Voor Margriet Kortenoeven van Kwekerij Margriet begin het zaaiseizoen al vroeg. Dit seizoen stelt mooie eenjarigen aan je voor die je goed kunt zaaien en waarvan je hier meteen ook zaad kunt bestellen.

Zaaien in januari en februari

Als het kerstdiner is gezakt en de kerstboom met een zwiep de deur uit is gebonjourd, begint het groene bloed hier weer te stromen. Wat kan er al gezaaid in januari en februari als de lente nog ver weg lijkt? Gelukkig zijn er zaailingen die goed kou kunnen verdragen of die een iets langere aanlooptijd nodig hebben dan andere. Mensen met een kas of koude kweekbak zijn hier in het voordeel. 

Koel en licht zaaien

Zaaien binnenshuis kan natuurlijk ook. De ruimte waar gezaaid wordt moet dan wel écht koel en licht zijn. In deze tijd van isoleren is het binnen snel te warm en de lucht te droog. Vaak krijg ik in de zaaitijd foto’s van kweekbakjes met de vraag: “Margriet, wat nu?” Kijkend naar hoge, dunne zaailingen die futloos tegen elkaar aanhangen en gedeeltelijk omkieperen, kan ik niet anders zeggen dan: “Verspeen ze vandaag nog en zet ze wat koeler.” Vaak is het dan al te laat: de kiemplantjes stonden boven de verwarming voor het raam en zijn te snel gegroeid …  

Koudetik

Er zijn eenjarige planten die slecht kou verdragen, de echte warmteminners. Een aantal daarvan komt later dit jaar aan bod. Deze zaden worden gewoon later gezaaid, komen later op en hebben zo minder kans op een koudetik. Koudetikken zetten deze planten echt achteruit. Het is van belang dat ze ongestoord kunnen doorgroeien en na de ijsheiligen (half mei, liefst nog wat later) worden uitgeplant in de tuin. Onze vuistregel bij alle eenjarigen is: als de nachten boven de 10° C zijn (en blijven!) mag alles naar buiten.
Welke eenjarige zaien in januari en februari
Ben je benieuwd welke mooie eenjarigen die tegen een stootje kunnen? Lees dan hier de top 5 van Margriet en bestel direct de zaden. 


Tekst: Margriet Kortenoeven  
 

Meer in deze categorie