Orchidee verzorgen, snoeien en verpotten

De prachtige orchidee is een populaire kamerplant met kleurrijke bloemen die maandenlang kunnen bloeien. Vooral de Phalaenopsis, ook wel vlinderorchidee genoemd, is geliefd in Nederlandse huiskamers en is een echte blikvanger met haar opvallende kleuren. Hoewel de plant er exotisch uitziet, is een orchidee verzorgen eenvoudiger dan veel mensen denken.
In dit artikel lees je alles over hoe je een orchidee verzorgt, wanneer en hoe je een orchidee moet snoeien en hoe je deze op de juiste manier verpot. Ook geven we tips voor de verzorging van een orchidee na de bloei en wat je kunt doen als je orchidee uitgebloeid is.
Wat is een orchidee?
Orchideeën vormen een van de grootste plantenfamilies ter wereld. De Phalaenopsis orchidee is het meest geschikt als kamerplant.
Orchidee verzorgen: de basis
Een goede orchidee verzorging begint met de juiste standplaats. Zet de plant op een lichte plek, met indirect zonlicht. Vermijd koude tocht of droge lucht, bijvoorbeeld van de verwarming.
Water geven
Geef de orchidee één keer per week water. Gebruik hierbij water dat op kamertemperatuur is. Let op dat de wortels niet te nat worden, zo voorkom je wortelrot.
Extra voeding
Gebruik zo af en toe speciale orchideeënmest.
Doorzichtige pot
Een Phalaenopsis orchidee staat het liefst in een doorzichtige pot. De wortels hebben licht nodig en groeien naar het licht toe. Zet de binnenpot eventueel in een glazen sierpot om het uiterlijk mooier te maken.
Orchidee verzorgen na de bloei
Wanneer de bloemen beginnen te verwelken, vraag je je misschien af hoe je een orchidee moet verzorgen na de bloei. Het is belangrijk om uitgebloeide bloemstengels op het juiste moment te snoeien om een nieuwe bloei te stimuleren. Dit doe je wanneer bijna de hele plant uitgebloeid is. Het kan zijn dat er nog een paar laatste bloemknoppen open kunnen gaan, maar dat de plant er niet meer mooi uitziet. Dan is dat het moment om de orchidee te knippen.

Orchidee snoeien: zo doe je dat
Hoe moet je een orchidee snoeien? Als de orchidee uitgebloeid is, kun je de bloemstengel terugknippen. Zoek het derde oog op de stengel – dat is een verdikking waaruit een nieuwe scheut kan groeien. Knip net boven het derde oog met een schone schaar. Vanuit deze nieuwe scheut zullen nieuwe bloemen gaan groeien.
Is de stengel verdord of helemaal bruin? Dan kun je de hele stengel afknippen tot aan de basis. Dat geldt ook voor beschadigde of zieke delen van de plant. Orchidee knippen bevordert de gezondheid en bloei van de plant.
Orchidee verpotten: stap voor stap
Nadat je de orchidee hebt gesnoeid na de bloei, is het ook gelijk een goed moment om de orchidee te verpotten. Een gezonde orchidee hoeft niet vaak verpot te worden. Eens in de twee à drie jaar is voldoende. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten groeit deze soort van nature op bomen in tropische gebieden. De orchidee houdt er dus ook helemaal niet van om in gewone potgrond te staan. Dit verklaart ook waarom een orchidee andere verzorging nodig heeft dan reguliere kamerplanten. Gebruik altijd speciale orchideeëngrond, een luchtig mengsel van schors, kokosvezel. Zo krijgen de wortels voldoende zuurstof.
-
Stap 1: Haal de orchidee voorzichtig uit de pot
Knijp zachtjes in de plastic binnenpot om de plant los te maken en trek hem er voorzichtig uit.
-
Stap 2: Verwijder oude grond en slechte wortels
Schud het oude grondmengsel tussen de wortels vandaan. Knip rotte, verdroogde of beschadigde wortels af met een schone schaar.
-
Stap 3: Hergebruik of vervang de pot
De oude pot kan opnieuw worden gebruikt als hij schoon is. Kies altijd voor een doorzichtige pot zodat de wortels licht krijgen. Normaal gesproken verpot je een plant in een iets grotere pot, dit is bij de orchidee niet nodig. Je hoeft geen nieuwe pot te gebruiken.
-
Stap 4: Vul met nieuwe grond
Plaats de orchidee in het midden van de pot en vul de ruimte op met verse orchideeëngrond. Druk het mengsel licht aan, maar laat het luchtig.
-
Stap 5: water geven en verzorging
Geef na het verpotten een beetje water en plaats de plant weer op een lichte plek zonder direct zonlicht. Gebruik bij het water geven altijd water dat op kamertemperatuur is. Geef de orchidee zo af en toe wat speciale orchideeën mest, zo heb je nog jarenlang een gezonde orchidee.
Bekijk de video
Wil je zien hoe je jouw orchidee snoeit en verpot? In de video onderaan deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je te werk gaat.
Veelgestelde vragen over orchideeën
Hoe weet ik wanneer ik een orchidee moet snoeien?
Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid. Knip de bloemstengel terug tot het derde oog of helemaal af als de stengel verdord is.
Wat doe ik met een orchidee die is uitgebloeid
Verzorg de plant zoals gewoonlijk en snoei de bloemstengel. Meestal groeit er vanzelf weer een nieuwe scheut.
Welke potgrond heeft een orchidee nodig?
Gebruik altijd speciale orchideeëngrond, dit is een een luchtig mengsel van schors en kokosvezel. Zo krijgen de wortels voldoende zuurstof.
Hoe lang bloeit een orchidee gemiddeld?
Een Phalaenopsis bloeit meestal tussen de 2 en 6 maanden, afhankelijk van de verzorging en standplaats. Na een rustperiode kan de plant opnieuw gaan bloeien.
Kan ik een uitgebloeide orchidee weggooien?
Nee, dat is zonde. Een orchidee die is uitgebloeid kan met de juiste verzorging en snoei opnieuw gaan bloeien. Knip de bloemstengel terug tot het derde oog of verwijder hem volledig als deze verdord is.
Hoe vaak moet ik mijn orchidee verpotten?
Eens per 2 à 3 jaar is voldoende. Verpot bij voorkeur direct na de bloei of wanneer het substraat vergaan is en de wortels weinig lucht meer krijgen.
Kun je een orchidee stekken?
Ja, sommige soorten orchideeën kun je stekken, maar het is niet zo eenvoudig als bij andere kamerplanten. Bij de Phalaenopsis kan dat bijvoorbeeld via een keiki, een babyplantje dat ontstaat aan de bloemstengel.