Laat Xylella niet meereizen!

Laat Xylella niet meereizen!

Met vakantie? Laat Xylella niet meereizen!

Veel plantenliefhebbers nemen graag een vakantiesouvenir mee in de vorm van een plant, stekje of zaden. Hoe leuk dit op zichzelf ook is, zonder risico is het niet want op deze manier kun je ongemerkt een nieuwe ziekte of plaag in ons land introduceren, waarvan de gevolgen voor onze eigen groene sector heel ingrijpend kunnen zijn.

Kijk voor actuele informatie over Xylella op www.nvwa.nl/xylellaDaar vind je lijsten met planten die Xylella kunnen dragen. Ook lees je daar over de laatste ontwikkelingen en in welke landen de bacterie is aangetroffen. 

Olijfboomgaarden verwoest
Op dit moment is dit bijzonder actueel. In Zuid-Europa is namelijk een gevaarlijke bacterieziekte (Xylella fastidiosa) aangetroffen, die in de ’hak’ van Italië  al op grote schaal olijfboomgaarden heeft verwoest. In Californië veroorzaakt dezelfde ziekte enorme schade in de druiventeelt en ook pruimen- en kersenbomen lopen gevaar. Inmiddels zijn er 400 plantensoorten bekend die Xylella kunnen overbrengen. Omdat het lang duurt voor een aangetaste plant symptomen vertoont, kun je niet zien of een plant gezond is of juist een bron vormt van besmetting.
Het advies is daarom géén planten mee te nemen uit Zuid-Europese landen (in Zuid-Italië, rond Nice/Marseille en in Corsica is dit zelfs verboden). Heb je een ’vakantiesouvenir’ uit die regio meegebracht? Stop deze dan in een plastic zak, bind hem dicht en gooi het in de kliko.
 

Meer in deze categorie