9. Vervang oude tuinmachines door elektrische en geluidsarme varianten.

9. Vervang oude tuinmachines door elektrische en geluidsarme varianten.

Werk jij in je tuin nog met apparaten die op benzine werken en zijn ze aan vervanging toe? Kies dan voor gereedschap met een accu. Accugereedschap veroorzaakt geen uitstoot, trilt veel minder en maakt relatief weinig geluid.

Heb je accugereedschap nodig?

Steeds meer professionals en consumenten stappen er op over en er is van alles te krijgen: heggenscharen, bladblazers, trimmers, grasmaaiers, kettingzagen. Maar kies bewust en bedenk of het echt nodig is voor jouw tuin? Of kun je delen met de buren? En welke voordelen heeft mechanisch handgereedschap eigenlijk?

Voordelen harken, snoeien, wieden met de hand

Vraag je tuiniers naar de voordelen (en dat deden wij ooit voor een artikel in ons tijdschrift), dan hoor je bijvoorbeeld: 'een grashark, daar kan ik lekker stil en meditatief mee werken, ik kom tot rust. Een grashark is nog vele malen goedkoper ook.' Meditatief harken of wieden, herkenbaar?

Snoei of zaag je met de hand dan heb je veel meer contact met de takken die je snoeit en voel je dus ook eerder of het dood hout is, hoeveel en waar je druk moet zetten. Je kunt veel preciezer knippen waar je wilt. Zo kun je zelf waarschijnlijk genoeg voordelen bedenken voor het gebruik van mechanisch handgereedschap. Uiteraard blijft het een persoonlijke keus en hangt het ook af van de grootte van je tuin en van jouw fysieke mogelijkheden.  

Zorg er in ieder geval voor dat je met goede spullen werkt en dat je het gereedschap goed bijhoudt. Bekijk daarvoor onze video's:

Snoeischaar slijpen 

Gereedschap schoonmaken 

Groei & Bloei tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren

Als je tuiniert is vooruitkijken naar de toekomst een must. Bij het tuinieren van de toekomst speelt het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren.

Bekijk de tien punten voor klimaatvriendelijk tuinieren

Meer in deze categorie