Beplantingsplan voor een witte border

Beplantingsplan voor een witte border

Voor het ontwerp van een witte border heb je altijd veel keuze, van bijna elke plant is wel een witte variëteit. Deze witte border is prachtig van laag naar hoog opgebouwd, zodat alle bloemen optimaal te bewonderen zijn. Met bloei van mei tot in oktober!

(Locatie: Tuinen van Appeltern)
Achter de border is een rij van de hortensia Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ geplant, fantastisch als achtergrond voor een witte border. Tussen de bloeiende planten is ook nog het blad van witte herfstanemonen te zien, deze komen nog in bloei. De witbonte kardinaalshoed Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ zorgt voor een wintergroen accent. 
Door de afwisseling in bloeitijd, en door soorten met een lange bloeitjd te kiezen, zijn er bloemen van mei tot in oktober. De beplanting is nog aan te vullen met voorjaarsbollen en eenjarigen zoals de witte kattensnor (Cleome) en witte cosmea (Cosmos bipinnatus). ook grijsgroen blad is erg mooi bij witte bloemen. 
De beplanting is geschikt voor een plek in de volle zon, lichte schaduw kan eventueel ook, maar dan zal de bloei minder rijk zijn. Omdat de border verhoogd is zal de grond goed kunnen afwateren, dit is gunstig voor de planten.  

Onderhoud van de witte border

Plant in de herfst bloembollen tussen de planten voor een kleurrijk voorjaar, zoals sneeuwklokjes, witte narcissen en witte tulpen. Geef de border aan het eind van de winter tuinmest, een mulchlaag van compost is ook aan te raden. Verwijder in het voorjaar het onkruid en knip alle vaste planten helemaal af, er komen snel weer nieuwe scheutjes uit de wortels. De roomse kamille kan in de winter wegvallen als de grond te nat is. De blauwe ster is niet winterhard en moet daarom elk voorjaar opnieuw geplant worden. Knip de hortensia in het vroege voorjaar sterk terug. 

De planten:

 1. Ereprijs, Veronica longifolia ‘Charlotte’.
  Volle zon, hoogte100-130 cm, bloei, juli-augustus, vaste plant, 7 per m2
   
 2. Hortensia, Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’.
  Volle zon/ halfschaduw, hoogte tot 2 m, bloei juli-augustus, heester, 3 per m2
   
 3. Schildpadbloem, Chelone obliqua ‘Alba’.
  Volle zon/ halfschaduw/schaduw, hoogte 75-125 cm, bloei augustus-oktober, vaste plant, 5 per m2
   
 4. Roomse kamille, Chamaemelum nobile ‘Flore Pleno’. Volle zon, hoogte 10-15 cm, bloei juni-augustus, vaste plant, 7 per m2
   
 5. Blauwe ster, Isotoma axillaris ‘White Star’. Volle zon, hoogte 20-30 cm, bloei juni-september, eenjarig gekweekt, 9 per m
   
 6. Margriet, Leucanthemum ‘Polaris’ Volle zon, hoogte 75-100 cm, bloei juni-juli, vaste plant, 5-7 per m2
   
 7. Gebroken hartje, Dicentra formosa ‘Alba’. Volle zon, hoogte 15-25 cm, bloei mei-september, vaste plant, 7-9 per m2

Tekst en beeld: Modeste Herwig

Meer in deze categorie