Prinses Beatrix woont groen jubileum bij

Prinses Beatrix woont groen jubileum bij

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bezocht op woensdag 25 mei de viering van het 150-jarig jubileum van Groei & Bloei op buitenplaats Den Alerdinck in Laag Zuthem, waar het tuinfestival Gardenista 2022 plaatsvindt. Samen met Willem Poppe (20), het jongste lid van de vereniging, doopte de prinses een nieuwe, oranje tuintulp: Tulipa ‘Groei en Bloei 150’ en nam de prinses een kijkje bij diverse presentaties op de openingsdag van het tuinfestival.

Jubileumtulp

De nieuwe triumphtulp ‘Groei & Bloei 150’ met een zacht oranje, zalmachtige kleur is aangeboden ter gelegenheid van het bijzondere jubileum. De bloemblaadjes ontvouwen zich tijdens de bloeitijd in de tuin (april-mei) maximaal. Ze hebben dan een diameter van  8 cm. Aan de steel (60 cm) zit heldergroen, opstaand blad. De nieuwe bloem is voortgekomen uit een kruising van Tulipa ‘Aafke’ en Tulipa ‘Holland Queen’. Het veredelingsproces van Tulipa ‘Groei & Bloei 150’ door Holland Bolroy Market uit Heiloo heeft 18 jaar geduurd. De nieuwe tulp is geschikt voor toepassing in de tuin en als snijbloem. Binnenkort wordt de tulp te koop aangeboden op onze site.

Beschermvrouwe

De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde is in 1872 opgericht, toen naast landbouw de tuinbouw, met de teelt van groente en fruit, een vlucht nam. Daarnaast was halverwege de negentiende eeuw interesse voor sierplanten ontstaan met de komst van gewilde, onbekende planten naar Europa. Sinds 1970 heet de vereniging KMTP/Groei en Bloei. Door de jaren heen is door Groei & Bloei veel kennis gedeeld over tuinen en tuinieren en worden er tal van tentoonstellingen, groenmarkten, tuinbezoeken en andere activiteiten georganiseerd. Tevens introduceerde de vereniging Moederdag (1925) en de Nationale Boomplantdag (1957) in Nederland. Vanaf 1875 was koning Willem III beschermheer van de vereniging, gevolgd door de koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Na haar abdicatie in 2013 gaf prinses Beatrix aan, zelf ook enthousiast tuinier, graag beschermvrouwe te willen blijven.

Bekijk hieronder de video van het bezoek van Prinses Beatrix aan Gardenista en de doop van de tulp. Groenfestival Gardenista is te bezoeken t/m zondag 29 mei 2022!

Prinses Beatrix woont groen jubileum bij Doop tulp Groei & Bloei door Prinses Beatrix en Willem Poppe

Beeld Groei & Bloei/VidiPhoto

Meer in deze categorie