Verbena, Scabiosa en meer; zaden bestellen

Verbena, Scabiosa en meer; zaden bestellen

Geen groter plezier dan zelf eenjarigen opkweken uit zaad, als je het Margriet Kortenoeven vraagt. Op haar Kwekerij Margriet neemt ze er dan ook de tijd voor. In dit artikel stelt ze weer mooie eenjarigen voor die je uitstekend zelf kunt zaaien. Bestel de zaden meteen. Wel zo handig.

Ervaren zaaiers weten het allang: in het vroege voorjaar hoef je geen haast te hebben. Ongeveer negentig procent van de bloeiers kun je zaaien op het moment dat het fijn is om buiten te zijn. Het voorjaarszonnetje warm op de rug en de kans op nachtvorst steeds kleiner. De in deze periode gezaaide planten groeien vrijwel altijd voorspoedig op. Om het zaaisucces te vergroten kun je ook doorzaaien. Dat betekent dat je dezelfde plant een aantal keren zaait, bijvoorbeeld drie keer om de twee weken. Ik pas dit trucje altijd toe bij de wat zeldzamere soorten.

Later zaaien

Het grote voordeel van later zaaien is dat de planten ook later bloeien. En, logisch, daarmee ook langer doorgaan. Het leuke van zelf kweken is dat je meestal plenty planten hebt. Plant met gulle hand, verspreid veel bloemen over de hele tuin. Je zult eindelijk genoeg hebben om te plukken. Doe dat ook, pluk veel. Het zorgt voor nieuwe knopvorming en bloei. En mocht ik echt een grote plantfout maken, een plant inschatten als een klein lieverdje terwijl het een reus van 2 meter blijkt; dan geniet ik evengoed. Het duurt een zomer en een nazomer, ik heb weer wat geleerd, volgend jaar wel op de goede plek. De jonge planten krijgen een mooi, ruim plantgat, compost en organische voeding. Het zijn hardlopers, ze hebben eten nodig. En - ik kan het niet genoeg benadrukken - water. Ik heb hier vier fijne, mooie soorten om klekker overal ttussen te zetten. Tip: kijk even terug in het aprilnummer voor een algemene zaaibeschrijving.

Algemene zaai-instructie

  • Zaai (dun) in zaaigrond, dek de zaden licht af met dezelfde zaaigrond en zet de zaaibakjes binnen op een koele, lichte plek. Houd de zaaigrond licht vochtig.
  • De plantjes moeten stevig en kort blijven. Groeien ze te hoog en dun op, zet ze dan wat koeler.
  • Als de jonge plantjes groot genoeg zijn, ga je verspenen (=  de plantjes vanuit het zaaibakje in een eigen, groter potje zetten). Ik zet meestal twee à drie planten in een p9 potje met goede potgrond. Vanaf dit moment gaan de planten hard groeien. Overdag mogen ze nu buiten staan.
  • Zodra er wortels aan de onderkant van het potje zichtbaar zijn, kunnen de zaailingen worden uitgeplant (na de ijsheiligen is er geen kans meer op nachtvorst). Zet ze op een zonnig plekje en water ze lekker in. De eerste week na uitplanten even in de gaten houden en water geven bij droog en zonnig weer.
Verbena, Scabiosa en meer; zaden bestellen

1. Scabiosa atropurpurea ‘Summer Fruits’

Je ziet deze mix van zomerfruitkleuren ook wel onder de naam ‘Summer Berries’. Meestal ben ik niet zo van de mixkleuren, maar deze Scabiosa is een uitzondering. Alle tinten gaan zo goed samen, en ze versterken elkaar. Als de bloemen opengaan en zich ontwikkelen, komen de prachtige witte meeldraadjes tevoorschijn, als speldenkussentjes. Plukken mag, vier maanden lang. Durf de schaar erin te zetten na twee maanden. Knip dan ongeveer een kwart terug (ja, de hele plant, ook de bloemen, doe maar, je kunt het!). Je krijgt er geen spijt van: deze knipbeurt bevordert een zeer rijke doorbloei. Geef na de knipbeurt vloeibare, biologische voeding voor bloeiende planten. En na flink knippen altijd een beetje vertroetelen, dat spreekt voor zich. Hoogte: 40 centimeter.

2. Eschscholzia ‘Bush Fire’ (‘Cherry Swirls’)

Je hebt vele tinten en kleuren slaapmutsjes, zoals een parelmoer-pastelkleurige. Er is ook een vurige: de naam ‘Bush Fire’ zegt het al. Heerlijk vlammend dieprozerood met een haast lichtgevend hartje. Het blauwgrijze ingesneden loof geeft het geheel nog wat extra kleur. In april-mei kun je dit slaapmutsje buiten ter plekke zaaien. Binnen voorzaaien is niet nodig. Maak de grond een beetje los, strooi de zaadjes en geef water. Ze zullen zich vlot ontwikkelen. Uitgebloeide bloemen wegknippen bevordert de bloei. Hoogte: 20-30 centimeter.

3. Verbena bonariensis ‘Vanity’

Nu niet wegzakken, beste mensen. Dit is niet de ‘gewone’ bonariensis, dit is ‘Vanity’! Het woord vanity laat zich op verschillende manieren vertalen. IJdeltuiterij, wuftheid, lichtzinnigheid en frivoliteit. Wat mij betreft mag Verbena ‘Vanity’ zich beroepen op al het bovenstaande. De al gewonnen gouden medailles bevestigen dat. Wat maakt ‘Vanity’ dan zo bijzonder? Wel, neem in gedachten de gewone bonariensis in al zijn paarsroze glorie van een meter of twee. Denk dan de kleuren wat dieper en halveer de hoogte. Dát is ‘Vanity’, een compacte, rijkbloeiende Verbena. Uitstekend inpasbaar in de border. Tevens zeer geschikt voor de pot op het terras. Een zeer goede, recente introductie. Ik voorspel een grote toekomst voor ‘Vanity’. Hoogte: 80 centimeter.

4. Nemesia strumosa ‘KLM’

De eerste keer dat ik hem zag liet de naam van deze Nemesia me glimlachen. Nu eens niet geijkte namen als ‘Blue Heaven’ of ‘Paradise Blue’. Nee, gewoon ‘KLM’. Je weet meteen wat je krijgt. Deze zomerbloeier heeft een nationaal tintje. Nemesia’s kweken makkelijk en ontwikkelen zich vlot. Ze laten zeker een week of tien de blauw-witte vliegtuigjes zien. Als je deze plant wat later in de grond zet, zal hij tot ver in de zomer presteren. Durf te knippen. Dat bevordert de knopzetting en doorbloei. Hoogte: (soms wat rankend) 25-35 centimeter. 

Tekst Margriet Kortenoeven, beeld Jasker Kamp, uit G&B mei 2023

Bezoek:
Kwekerij Margriet
Bovenweg 66
1834 CG Sint Pancras
kwekerijmargriet.nl

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-