Varieer met duurzaam gekweekte planten en bomen

Varieer met duurzaam gekweekte planten en bomen

Kies waar mogelijk voor een duurzaam gekweekte, het liefst biologische variëteit aan beplanting. Zo weet je zeker dat je het tuinleven ook echt helpt.

Plant struiken, bomen, vaste planten en eenjarigen die samen van het vroege voorjaar tot de late de herfst stuifmeel en nectar geven. De zogenaamde bloeiboog, waardoor er voor insecten ieder moment iets te eten is. Zet ook inheemse planten in je tuin. Inheemse planten zijn erg belangrijk voor insecten. Veel soorten zijn er zelfs compleet afhankelijk van voor voedsel en voortplanting. Durf eens een extra boom te planten: bomen zorgen voor schaduw, afkoeling en nemen CO2 op. 

Plek voor een boom

Bomen zorgen voor een goede waterdoorlaatbaarheid van de bodem en het bodemleven. En uiteraard zorgen bomen voor verkoeling en schaduw in de tuin. Tot slot halen bomen C02 uit de lucht en vormen die via fotosynthese om tot zuurstof en plantmateriaal. Of je nu een kleine of een grote tuin hebt, er is altijd plek voor een boom. We helpen je graag de boom kiezen die bij je past.

Bomen voor een kleine tuin

Er zijn tal van bomen die geschikt zijn voor een kleine tuin. Uiteraard is de plek waar je de boom plant en de bodem van doorslaggevend belang. 

  • Zevenzonenboom - Heptacodium miconiodes
  • Pimpernoot - Staphylea pinnata 
  • Lijsterbes - Sorbus koehneana
  • Sierappelboom - Malus Red Sentinel
  • Chinese Vernisboom - Koelreuteria paniculata
  • Perzisch ijzerhout - Parrotia persica 

Zoek je nog meer inspiratie voor een mooie boom in jouw tuin? Blader dan eens door de online rubriek Bomen en Heesters.
 

Varieer met duurzaam gekweekte planten en bomen

Bomen in de hoofdrol

Wil je een boom de hoofdrol geven in jouw tuin? Kies dan voor een boom met een opvallend blad of bast.

  • Japanse notenboom - Ginkgo biloba -  'Mariken. Het prachtige blad van de Ginkgo biloba kleurt in het najaar fel geel.
  • Papieresdoorn - Acer griseum.  De bast van de papieresdoorn bladdert zoals een berk en heeft een prachtige rode kleur die in de winter mooi opvalt in de tuin.
  • Witte himalayaberk - Betula utilis 'Doorenbos'. De witste berk die er is. Een opvallende verschijning en ook verkrijgbaar als meerstammige boom. 
  • Sierappelboom - Malus 'Red Sentinel'. Een sierappel die in de winter prachtig rode sierappeltjes heeft waar vogels dol op zijn.
Varieer met duurzaam gekweekte planten en bomen
Varieer met duurzaam gekweekte planten en bomen

Bomen planten

Bomen plant je het beste in het najaar als het blad van de boom gevallen is. Zo verdampt de boom geen vocht meer via haar bladeren. Een groot plantgat en voldoende water geven is belangrijk voor het goed wortelen van de boom. Lees meer tips voor het planten van een boom.

Groei & Bloei Tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren

Als je tuiniert is vooruitkijken naar de toekomst een must. Bij het tuinieren van de toekomst speelt het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren.

Ontdek de tien punten voor klimaatvriendelijk tuineren