Fruit in eigen tuin, de basis

Fruit in eigen tuin, de basis

Fruitbomen hebben karakter, bloeien mooi en je kunt er ook nog eens heerlijke vruchten van plukken. Wil je ook genieten van een mooie vruchtboom in eigen tuin?

Om te beginnen een paar tips:

  • Zomaar een fruitboompje meenemen bij het tuincentrum is geen goed idee. Laat je goed informeren door een deskundige kweker.
  • Fruitbomen hebben voldoende ruimte nodig en een zonnige, beschutte plek. Ze houden van voedselrijke grond die voldoende vocht kan vasthouden maar wel goed doorlatend is.
  • Om (veel) vruchten te kunnen vormen hebben fruitbomen soms een bestuiver nodig. Een kweker kan je hierover informeren.
  • Geef een fruitboom een goede start. Graaf een ruim plantgat (minimaal 40 x 40 x 40 cm) en plant de boom zorgvuldig.
  • Zonder snoei geen mooie boom en geen goede vruchtdracht. Snoeien kun je leren. Informeer eens bij jouw Groei & Bloei-afdeling naar de mogelijkheden.


Meer weten?
Er zijn diverse kwekers die zich hebben gespecialiseerd in oude fruitrassen. De Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur in Doesburg (www.tolderas.nl) verzamelt oude, bijzondere en nieuwe fruitrassen in haar museumtuin. Daar wordt ieder jaar ook een grote fruitshow georganiseerd. Veel informatie vind je ook op www.vruchtboom.nl.


Appels
In groentewinkel of supermarkt vind je maar een paar verschillende soorten appels en peren. Wie een appel- of perenboom in eigen tuin wil planten, heeft de keus uit vele tientallen rassen.Vaak met een lange historie en elk met hun eigen aroma en smaak. Een voorbeeld van een eersteklas appelras is ’Notarisappel’, zachtzuur, sappig en met een stevige beet. Andere goede historische appels zijn ’Ananasreinette’,  ’Beauty of Bath’ en ’Present van Engeland’. Of kies ‘Reinette Ekenstein’, een handappel die je tot december kunt bewaren en geen slecht figuur slaat als appelmoes.


Peren
Bij de peren behoort ‘Kleipeer’ tot een van de favorieten. Deze stoofpeer kun je zonder problemen tot laat in het voorjaar nog in de keuken gebruiken. ‘Seigneur Esperen’ is een handpeer waarvan het sappige vruchtvlees bijna smelt op je tong.
Maar misschien heb je liever de ‘Zwijndrechtse Wijnpeer’ waarvan je de vruchten zowel kunt stoven als uit de hand eten.  

Meer in deze categorie

Tags