Fruit kweken in potten

Fruit kweken in potten

Niets spreekt meer tot de verbeelding dan het oogsten van fruit uit eigen tuin. En daarvoor heb je echt geen grote tuin nodig. Kweek fruit in een pot! We geven je een paar algemene tips om de kweek van fruit in pot tot een succes te maken.

Balkon dakterras of stadstuin

Steeds meer mensen tuinieren op een balkon, dakterras of in een kleine stadstuin. Kwekers spelen daar al een tijdje op in door rassen te ontwikkelen die kleiner blijven, geen doornen hebben, zelfbestuivend zijn en geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat, zonder opbrengst, smaak en ziektebestendigheid te vergeten. Dus die heerlijke, sappige, zoete aardbeien, nog warm van de zon of kruisbessen met die herkenbare ouderwetse smaak die doet denken aan de tuin van opa of tante ... fruit uit eigen tuin - om te eten, om mee te koken of om er jam, moes of gelei van te maken - kan ook op het balkon!
 

Voordelen

Teelt in potten heeft zelfs veel voordelen: je kunt zorgen voor de meest gunstige omstandigheden wat betreft grondsoort, vocht en voeding. Daarnaast is een pot mobiel en kun je ’m in zomer en winter naar het beste plekje verhuizen. En bij extreme weersomstandigheden zoals storm of hagelbuien kun je de pot beschut zetten.


Voeding

In een pot is uitgebalanceerde voeding van levensbelang. Bij fruit is kali belangrijk: het zorgt onder andere voor de vorming van vruchten en een goede smaak en houdbaarheid. Een hoge dosis stikstof daarentegen zorgt bij de meeste soorten voor veel blad en stengels. Dat gaat ten koste van de opbrengst en geeft een grotere kans op ziekten, plagen en schimmels. Je kunt voeding zelf uit losse elementen samenstellen maar je kunt ook organische (en eventueel biologische) meststoffen kopen speciaal voor fruitbomen en kleinfruit. Op de verpakking vind je aanwijzingen over frequentie en hoeveelheid.
 

Water

Water geven is van de vroege lente tot de late herfst belangrijk. In de winterrust hoef je weinig tot geen water te geven, een matig vochtige grond is dan ideaal. De wortelkluit mag nooit helemaal uitdrogen. Tijdens de groei, bloei, vruchtzetting en rijping is water geven heel belangrijk. Geef je te weinig dan is de kans groot dat de vruchten klein blijven, verdrogen en/of voortijdig afvallen.

Fruit kweken in potten

Bestuiving

Uiteraard heb je zonder bestuiving geen vruchten. Handig zijn zelfbestuivende rassen, maar ook dan is het goed om bestuivende insecten naar je tuin te lokken met planten die hommels en bijen aantrekken. Eventueel kun je zelf ook helpen door met een penseeltje de bloesems te bestuiven. Meer planten van dezelfde fruitsoort is niet noodzakelijk maar geeft wel bijna altijd een grotere opbrengst. 
 

Bescherming

Veel fruitsoorten vallen ook bij vogels, muizen, wespen en slakken in de smaak. Gebruik een niet te grofmazig net om je oogst te beschermen tegen vraat van deze dieren. Plaats zo’n net uiteraard pas na de bloei en maak het rondom goed vast zodat vogels en andere dieren er niet in verstrikt kunnen raken. Als je zelf genoeg vruchten hebt geoogst is het wel zo leuk om het net weg te halen en te genieten van de vogels die de rest van de oogst komen opeten.
 

Snoei

Ook fruit in pot moet je snoeien en/of fatsoeneren. Kruisende of dode takken haal je altijd weg. Verder is het afhankelijk van het soort fruit of, hoe en wanneer je snoeit.
 

Winter

In de herfst en winter kun je de potten het best beschut bij elkaar zetten, dat helpt tegen omwaaien. Verwijder de schalen onder de potten, zodat de wortels niet kletsnat blijven. Planten in pot zijn altijd gevoeliger voor vorst. Wordt er langdurige en/of strenge
vorst verwacht, dan kun je de planten extra beschermen door te stoppen met water geven en tussen de potten stro of bladafval te stoppen en dat eventueel met wat jute af te dekken.
 

Tijd, liefde en aandacht

Kortom, met een beetje moeite heb je fruit uit eigen pot. En dat niet alleen, je krijgt er ook nog eens (geurende) bloesems, insecten en een grote variatie in kleuren, vormen en
bladstructuren bij. En zeg nu zelf je eigen fruit is toch bij voorbaat al lekkerder door de tijd, liefde en aandacht die je erin hebt gestopt?

Aalbes, appel, aardbei, blauwe bes, kruisbes, framboos en vijg kun je prima in een pot zetten. Lees hier alles over deze fruitsoorten in een pot.

Uit: Groei & Bloei juni 2020
Tekst: Diana Stek

Fruit kweken in potten

Meer in deze categorie