Beplantingsplan: Kleurenpracht op vochtige grond

Beplantingsplan: Kleurenpracht op vochtige grond

Op licht vochtige grond groeien de mooiste planten. Langs de oever van een natuurlijke vijver of langs een stroompje, in een moerasje of langs een aangrenzende vaart. Deze kleurrijke beplanting ligt pal naast een royale vijver en bloeit in mei en juni bloeit volop. De beplanting is geschikt voor een plekje in de volle zon of lichte schaduw en licht vochtige tot natte grond.

De humusrijke grond langs de oevers is hier in deze tuin meestal licht vochtig, een perfecte plek voor de etageprimula’s. Hier bloeit een mix van hybriden in oranje, rozerood, lila en paars. Het grote bladrozet blijft in zachte winters groen.

Grote bladeren passen goed langs het water, andere fraaie oeverplanten met groot blad zijn het schildblad (Darmera), olifantsoor (Ligularia) en de hartlelie (Hosta). Hier is een fraai vormcontrast gemaakt door de smalle bladeren van de gele lis tussen het grote, bijna ronde blad te zetten.

De beplanting is geschikt voor een plekje in de volle zon of lichte schaduw en licht vochtige tot natte grond. Verbeter arme zandgrond door er compost door te mengen. De moerasaronskelk en de gele lis kunnen in ongeveer 10-20 cm diep water staan. De andere planten kunnen echter niet constant in het water staan. Dek de reuzenrabarber in de winter af met een dikke laag blad.

De planten:

 1. Gele lis, Iris pseudacorus.
  Volle zon/halfschaduw, hoogte 75-100 cm, bloei 5-6, vaste plant, 7 per m2
   
 2. Etageprimula, Primula japonica ‘Harlow Carr Hybrids’.
  Halfschaduw, hoogte 40-60 cm, bloei 5-6, vaste plant, 9 per m2
   
 3. Zegge, Carex oshimensis ‘Evergold’.
  Volle zon/halfschaduw, hoogte 15-25 cm, bloei 5-6, vaste plant, 9 per m2
   
 4. Gele lis, Iris pseudacorus ‘Variegata’.
  Volle zon/halfschaduw, hoogte 75-100 cm, bloei 5-6, vaste plant, 7 per m2
   
 5. Reuzenrabarber, Gunnera manicata.
  Volle zon/halfschaduw, tot 2 m, bloei 6-8, vaste plant, 1 per m2

Tekst en beeld: Modeste Herwig

Meer in deze categorie