Combineren met Lathyrus

Combineren met Lathyrus

Passie voor Lathyrus! De klimmende pronkerwt (Lathyrus) kan op allerlei manieren gecombineerd worden met andere klimmers of fraaie struiken. Hier laten we je enkele inspirerende voorbeelden zien.

Vaste lathyrus als struik versierder
De vaste Lathyrus latifolius groeit hier in een struik, in dit geval de vrij onbekende Leptospermum. Andere geschikte kandidaten zijn bijvoorbeeld de sering, bonte kornoelje Cornus alba ‘Elegantissima’ en de vlinderstruik. Deze vaste pronkerwt groeit behoorlijk snel, de gastheer die als steun dient moet dus wel stevig zijn. Knip alle stengels in het voorjaar tot vlak boven de grond af en geef in de winter een mulchlaag van compost.

 

Partner van klimroos
De opvallende hardroze bloemen van Lathyrus latifolius versieren samen met een lichtgeel bloeiende klimroos een schutting van trellis hekwerk. De bloei valt tegelijkertijd, vanaf juni tot in september. Pas op dat de pronkerwt niet teveel over de roos heen groeit, zonodig wat bijknippen in de zomer.

 

 

Pronkerwt met pronkboon
Langs een felblauw geschilderd klimelement komt deze combinatie van rode eenjarige klimmers erg mooi tot z’n recht. Lathyrus odoratus gaat goed samen met de pronkboon (Phaseolus coccineus), ook al zal de pronkboon misschien een beetje in toom gehouden moeten worden. Zorg voor een zonnige plek en goed bemeste grond.

 

Pronkerwt en bosrank
De combinatie van de vaste Lathyrus latifolius met de bosrank Clematis is heel geslaagd. Hier zijn beide klimmers tegen een muur gebonden, een natuurlijker effect ontstaat door de twijgen door een struik of in een boom te laten klimmen. Kies het liefst een laabloeiende bosrank zoals Clematis ‘Etoile Violette’, beide planten kunnen dan in het voorjaar teruggesnoeid worden.

 

Pronkstuk in de border
Dankzij een eenvoudig klimelement van takken is deze Lathyrus odoratus ‘Matucana’ het pronkstuk geworden in de border. De combinatie met lichtgele toorts Verbascum ‘Gainsborough’ zorgt voor een opvallend kleurcontrast.

 

 

Lathyrus met alant
De helderrode eenjarige pronkerwt Lathyrus odoratus ‘Firecrest’ staat hier achterin de border tegen een klimelement van snoeihout, samen met de opvallende alant (Inula magnifica). Een bijzondere blikvanger tussen de vaste planten vanwege de kleur en de lange bloeiperiode. Zorg wel voor voldoende ruimte rondom het klimelement.

Tekst en foto's: Modeste Herwig
 

Meer in deze categorie