Zelf hoge planten zaaien: Tithonia, Persicaria en Silphium

Zelf hoge planten zaaien: Tithonia, Persicaria en Silphium

Dit keer breekt Margriet Kortenhoeven van Kwekerij Margriet een lans voor hoge planten. Zij stelt twee eenjarige en twee vaste aan je voor, alle vier met hun eigen karakter. Wil je zelf gaan zaaien, dan kun je hier direct zaden bestellen.

Elegante hoge planten

Juist in deze tijd, waarin onze buitenruimte steeds meer beperkt is, wil ik een lans breken voor hoge planten. De lucht boven onze tuinen is onbezet en vrij. Die kunnen we helemaal gebruiken. Hoge planten die gedurende het seizoen stijgen, groeien en vervolgens uitbundig bloeien, zijn adembenemend. Op hoge planten wordt het meest gereageerd. Hoog is geen synoniem voor massief of breed. Hoog kan ook heel subtiel, fijntjes en elegant zijn. Zeker bij de eenjarige planten zitten veel hoge jongens. Het voordeel van eenjarigen is natuurlijk dat je het zonder angst kunt proberen. Ze gaan toch weer dood in de winter.

Voor bijen en vlinders is mijn eenvoudige gedachte dat die eerder op hoge planten vliegen. De planten komen als het ware naar ze toe in de lucht. Dat is absoluut geen bewezen wetenschap, maar meer te zaaien. mijn idee. Het is hier in de tuin (veel hoge planten) in ieder geval altijd een drukte van belang in de lucht. 

Zelf hoge planten zaaien: Tithonia, Persicaria en Silphium

1. Tithonia rotundifolia

Hoogte: 200 cm

Tithonia (Mexicaanse zonnebloem) is een warmteminnaar. Deze eenjarige plant zaai je het liefst wat later. April is vroeg genoeg. De zaden in het zaaibakje dun bedekken met wat zaaigrond. Licht vochtig houden en beschermen tegen koude nachten (wij bedekken de zaaibakken met een vliesdoekje als de temperatuur onder de 5 °C gaat).
Tithonia ontwikkelt zich pas echt als de zomer op stoom komt. Dan gaat het ook echt los. Gemiddeld zal hij de 2 meter wel halen. De knoppen en bloemen blijven komen, tot ver in de herfst. Goede snijbloem, prachtige, dieporanje kleur, vorm zonnebloem.


2. Silphium mohrii

Hoogte: 150-200 cm

Met deze vaste plant is werkelijk niets mis. Alles klopt. De kompasplant wordt zo’n 150-200 centimeter hoog. Staat als een huis. Kan goed op droge, armere grond. Heeft de julistorm van 2023 glansrijk doorstaan zonder steunrekjes. Bloeit zachtgeel, blijft maar vertakken en doorbloeien. Mooie knoppen,
behaard blad. Heeft geen last van slakkenvraat. Zaai hem in het voorjaar in de kas of op de vensterbank en plant uit als de planten groot genoeg zijn. De plant moet zich even ontwikkelen. Dat kan een of twee seizoenen duren. Maar dan! Van halfzomer tot ver in de herfst verschijnen de bloemen. Echt een plant
voor het leven.


3. Silphium laciniatum

Hoogte: 200 cm

Hoewel de vorige Silphium ook kompasplant heet, is dit toch het echte kompas. Het blad van deze plant staat altijd noordzuid gericht. Kan heel handig zijn bij verdwalen in de tuin. Ook hier: een dijk van een plant. Mooi blad, stevige bouw, hoog. Waar Silphium mohrii zachtgeel is, bloeit Silphium laciniatum heldergeel, als een zonnebloemetje. En het zijn er veel! Bij zelf kweken ontwikkelt deze plant zich wat langzamer. De keerzijde is dat hij altijd bij je blijft, een echte tuinkraker. Van midden zomer tot ver in de herfst gloeien de gele bloemen je tegemoet, je ziet ze van ver. Ik
raad hem van harte aan.


4. Persicaria orientalis ‘Kiss me over the garden gate’

Hoogte: 200 cm

De Engelse naam zegt het al: ze komt over het hekje heen. Deze eenjarige wordt steeds bekender en steeds geliefder. Zaai haar vroeg en koud. Kan soms wat onregelmatig kiemen maar wanhoop niet, als je de kiss me eenmaal in de tuin hebt gehad, zal ze altijd kinderen achterlaten. Een meter of twee hoog, bloeit met magentaroze, knikkende aren. Vooral de prachtige diepe kleur blijft zeer lang. In november staat ze nog te stralen. In een boeket is één takje genoeg. De luchtige hoogte maakt haar geschikt om tussen andere planten te plaatsen. Ze staat altijd goed.

Uit Groei & Bloei maart 2024, tekst Margriet Kortenoeven, beeld iStockphoto e.a.

Bezoek:
Kwekerij Margriet
Bovenweg 66
1834 CG Sint Pancras
kwekerijmargriet.nl

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-