Zaad bestellen van Lychnis

Zaad bestellen van Lychnis

Kweker Giny de Jong houdt van zaaien. Ze houdt van het speelse effect van de frêle, lichtroze bloemen van Lychnis flos-cuculi ofwel de echter koekoeksbloem. Ook prikneus (Lychnis coronaria) vindt zij een aanrader. Bestel nu zaad bij Groei & Bloei en probeer het zelf!

Kweker Giny de Jong houdt van zaaien. Op haar kwekerij organiseert ze zaaiworkshops en heel wat van de planten die ze aanbiedt, heeft ze zelf uit zaad opgekweekt. Een vaste plant waarbij dat heel goed lukt is Lychnis. 

Lychnis en Silene

'Lychnis heeft veel te bieden, ik vind het heerlijke planten. Sommige zijn redelijk bekend. Bijvoorbeeld Lychnis flos-cuculi, de echte koekoeksbloem. Tegenwoordig wordt deze soort trouwens ook wel Silene flos-cuculi genoemd. De frêle, lichtroze bloemen op dunne stengeltjes geven een speels effect als je ze aan de rand van een vijver tussen steentjes plant. Lychnis coronaria, de prikneus, is ook een aanrader. Die heeft viltig, grijs blad en pittige, magentakleurige bloemen. Er is ook een witte, maar als die zich uitzaait komen er vaak roze voor terug. Echt leuk is Lychnis viscaria (syn. Silene viscaria), al klinkt z’n Nederlandse naam pekanjer niet bepaald veelbelovend. Al vroeg in mei bloeit deze wintergroene plant rijk met magentaroze bloemen op dunne stengeltjes. Hij maakt dichte pollen waar geen onkruid doorheen komt, je kunt hem dus ook als bodembedekker gebruiken. Er is ook een witbloeiende cultivar: L. viscaria ‘Schnee’.

En dan heb je nog Lychnis chalcedonica: brandende liefde. Mijn moeder had ze in de tuin. In die tijd vond ik combinaties van felgekleurde planten nog niet zo mooi, maar tegenwoordig hou ik wel van een beetje ‘hot’. Als ze in juni-juli in bloei staan, vragen veel mensen ernaar. Terecht, want L. chalcedonica is sterk, goed winterhard, staat stevig op z’n stelen en bloeit lang.'

Zaaien maart - april of mei - juni

Alle soorten die ik hier noem zijn vaste planten, al leven L. coronaria en L. flos-cuculi meestal niet zo lang. In maart-april kun je ze voorzaaien, bijvoorbeeld in een kamerkasje. Na het ontkiemen zet je ze wat koeler. Zaaien in mei-juni kan ook; binnen of buiten, direct op de plaats van bestemming. Een derde mogelijkheid is zaaien in de periode september-oktober, maar in dat geval kan het verstandig zijn om de kiemplantjes te beschermen tegen de kou. Nadat het zaad is opgekomen en de zaailingen twee ‘echte’ blaadjes hebben gevormd, is het tijd om ze te verspenen of uit te dunnen op een onderlinge afstand van zo’n 15 cm. Als de planten een maand of drie oud zijn kunnen ze worden uitgeplant op hun definitieve plek. Door de vroege bloei van L. flos-cuculi en L. viscaria combineren deze planten prima met bollen en later bloeiende vaste planten.

Zaad bestellen

Van de volgende Lychnis-soorten kun je nu zaad bestellen:

 1. L. coronaria. Grijs blad, paarsroze bloemen. Hoogte: 100-120 cm; bloei: jun-aug; zon-halfschaduw.
 2. L. coronaria ‘Alba’. Idem, maar bloeit wit.
 3. L. coronaria ‘Oculata’. Witte bloemen met een donkerroze hart.
 4. L. viscaria (syn. Silene viscaria). Paarsroze bloemen. Hoogte: 25 cm; bloei: mei-juni; zonhalfschaduw.
 5. L. viscaria ‘Schnee’. Idem, maar bloeit wit.
 6. L. chalcedonica. Rood. Hoogte: 100-120 cm; bloei: juni-aug; zon-halfschaduw.
 7. L. flos-cuculi (syn. Silene flos-cuculi). Paarsviolet. Hoogte: 30-50 cm. Bloei: mei-juli.

Hoe te bestellen?

 1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
 2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
 3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
 4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten 

Tekst: Giny de Jong, www.jagertjeshof.nl
Beeld: Modeste Herwig

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Meer in deze categorie