Zaad bestellen van oosterse radijs

Zaad bestellen van oosterse radijs

Moestuinspecialist Vera Greutink experimenteert graag met bijzondere groenten. Dit keer doet ze verslag van haar ervaringen met oosterse radijzen. Deze groenten kun je nog laat in het seizoen zaaien, bijvoorbeeld nadat vroege groenten als tuinbonen en peultjes zijn geoogst. Bestel er nu zaad van!

Hoewel kleine ronde radijsjes tot mijn favoriete voorjaarsgroenten behoren, mislukt de teelt ervan de laatste jaren regelmatig. Door het onvoorspelbare weer schieten ze vaak door voordat de knolletjes zwellen. Oosterse radijzen zijn een handig alternatief. Ze zijn minder gevoelig voor temperatuurschommelingen, geven doorgaans een grotere oogst en kunnen vaak ook later worden gezaaid.

Zaad bestellen van oosterse radijs

Via G&B kun je nu zaad bestellen van:

  1. radijs Green Meat
  2. radijs KN-Bravo
  3. radijs Shunkyo Semi Long

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Oosterse radijs

In het afgelopen jaar zaaide ik drie verschillende soorten (Shunkyo Semi Long, Green Meat en KN-Bravo) in een bed waar eerst peultjes hadden gestaan. Als vlinderbloemigen zijn peultjes stikstofbinders. Als je hun wortels in de grond laat zitten, kan de volgende teelt van de achtergebleven stikstof profiteren. Ik zaaide de radijzen eind juli (net voor onze vakantie), twee rijen per soort op 20 cm uit elkaar. Omdat de oosterse radijzen breder uitgroeien dan voorjaarsradijsjes, loont het om zorgvuldig te zaaien op zo’n 3 tot 5 cm uit elkaar. Drie weken later heb ik mijn rijen gedund en het malse, licht pittige blad gebruikt in een stamppot. Vijf weken na het zaaien begon ik de eerste knollen om en om te oogsten, zodat de achtergebleven planten meer ruimte zouden krijgen. Op deze manier kon ik tot eind november steeds grotere knollen blijven oogsten.
 

Radijs Green Meat

Green Meat is een langwerpige radijs, waarvan het deel dat boven de grond uitsteekt groen is en de rest wit. De groenige binnenkant is zoet en sappig. Buiten zaaien: eind juni-augustus
 

Radijs KN-Bravo

KN-Bravo is prachtig paars aan de buitenkant en ook paars gemarmerd van binnen. De knollen worden vrij dik en ongeveer 20 cm lang. Buiten zaaien: maart-half augustus
 

Radijs Shunkyo Semi Long

Shunkyo Semi Long is rood-roze aan de buitenkant en wit van binnen. Deze langwerpige radijsjes kun je het beste wat kleiner (10 tot 12 cm) oogsten dan de andere twee, anders worden ze hol van binnen en minder smakelijk. We begonnen te plukken na ongeveer vijf weken. Buiten zaaien: juni-begin september

Alle radijzen kun je rauw eten en wie handig is, kan ze in een mooie vorm snijden. Maar in het Verre Oosten worden ze ook in allerlei gerechten verwerkt, van soep tot stoofpot. Mijn favoriete manier om ze te eten is dun gesneden en kort gefermenteerd.

Naar recept fermenteren radijs

Meer zaad bestellen?

Tekst: Vera Greutink
Beeld: Remco Greutink

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Meer in deze categorie