Zaad bestellen van Solanum muricatum (pepino)

Zaad bestellen van Solanum muricatum (pepino)

Mark ten Heggeler is badmeester en groenbeheerder en helemaal weg van pepino, meloenpeer ofwel Solanum muricatum. Een onbekende nachtschadeplant. Mark overwintert zijn planten op de bodem van het zwembad om deze exotische plant te beschermen tegen kou. Een gemakkelijke terrasplant, met heerlijke eetbare vruchten. Wil je zelf de zoete vruchten proeven van de pepino? Je kunt nu zaden bestellen!

Waarom pepino? 

Mark: "Omdat veel te weinig mensen deze bijzondere plant met zijn eetbare vruchten en mooie wit-paars gestreepte bloemetjes kennen. De Solanum muricatum is ook nog eens hartstikke makkelijk. Je zet de jonge plant na ijsheiligen in een pot met goed doorlatende aarde op je terras of balkon, lekker in het zonnetje. Zet er vast een bamboestokje bij ter ondersteuning van de vruchten en geef regelmatig water, eventueel aangevuld met een beetje vloeibare tomatenvoeding. Om zijn blad hoef je het niet te doen, dat is niet zo uitgesproken en heeft weinig sierwaarde, maar zijn sappige vruchten ... Je kunt die al in het eerste jaar oogsten, vanaf augustus, september. En dan weet je niet wat je proeft."

Meloenpeer

"Ze noemen de pepino ook wel meloenpeer. En ja, de vruchten hebben inderdaad de zachtzoete smaak van meloen. Maar ik vind niet dat ze ook naar peer smaken, meer naar komkommer. Pepino is dan ook het Spaanse woord voor komkommer. Je schilt de vrucht en eet hem dan lekker uit je vuistje, als een appeltje. Zo groot zijn de vruchten ook ongeveer, afhankelijk van de groeiomstandigheden. Ze hebben ronde, ovale en puntige vormen en lichtgele streepjes of vlekken. De kleuren variëren van donkerpaars tot lichtgeel, afhankelijk van de cultivar. De pepino behoort tot de grote familie van de Solanacea of de nachtschadeplanten. Zelf ben ik groot fan van de pepino ‘Kendall Gold’ en ‘Vista’."

Giftige nachtschade?

Sommige mensen denken dat nachtschadeplanten schadelijk voor de gezondheid zijn, maar tot die familie behoren ook eetbare soorten als tomaten, aubergines, aardappels en paprika’s. Die eet of bereid je pas als ze rijp zijn. Dat geldt ook voor de pepino. Als de vrucht rijp is, ruik je een zoetige lucht en geeft de schil zacht mee als je erop drukt. Je kunt ze binnenshuis een paar weken bewaren. De rest van de plant eet je niet.

Zaad bestellen van Solanum muricatum (pepino) Mark verplaatst de pepino planten naar hun winterverblijf

Overwinteren pepino

De pepino is een exotische plant, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, die je in ons klimaat als kuipplant moet behandelen. Daar gebruikt Mark emmers voor. Onderin boort hij gaatjes, zodat eventueel overtollig water kan weglopen. Aan de hengsels kan hij ze makkelijk optillen. Zo verplaatst hijze naar hun winterverblijf, meestal eind oktober. Gesnoeid tot op het kale hout krijgen ze dan een plekje op de bodem van een leeg zwembad. Daar zakt de temperatuur de hele winter niet onder de 5 graden.

Zelf zaaien pepino

Zelf proberen? Solanum muricatum zaai je in het vroege voorjaar (binnen) bij circa 20 graden. Met een beetje geluk kun je in augustus oogsten.

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten 

Tekst Miriam Dart, beeld Imageselect e.a.
Uit: Groei & Bloei oktober 2020

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-