Zaad bestellen van winterharde eenjarigen

Zaad bestellen van winterharde eenjarigen

Winterharde eenjarigen zijn eenjarigen die zich uitzaaien en waarvan de zaailingen bestand zijn tegen redelijk wat kou. In de tuin komen ze al vroeg in het voorjaar (vóór de ijsheiligen) op, vaak op plekken waar je ze zelf niet zou neerzetten. Giny de Jong vertelt je over een aantal van deze eenjarigen. Giny begon een kleine hobbykwekerij in het Overijsselse Aadorp. Inmiddels gaat het er professioneel aan toe. Giny deelt haar ervaringen en geeft praktische tips. Bij Groei & Bloei kun je nu zaden bestellen van de Giny's favoriete winterharde eenjarigen: Ammi majus, Ammi visnaga, Nigella damascena, Orlaya grandiflora, Calendula officinalis ‘Indian Prince’.

Een tuin met heesters en vaste planten geeft je als tuinier een vaste basis. Je weet van tevoren welke plant in een bepaalde periode zal bloeien en je kunt mooie combinaties plannen. Maar die planbaarheid maakt het meteen wat statisch. Elk jaar zie je ongeveer hetzelfde plaatje. Met winterharde eenjarigen maak je je tuin onvoorspelbaarder.
Winterharde eenjarigen zijn eenjarigen die zich uitzaaien en waarvan de zaailingen bestand zijn tegen redelijk wat kou. In de tuin komen ze al vroeg in het voorjaar (vóór de ijsheiligen) op, vaak op plekken waar je ze zelf niet zou neerzetten. Dat geeft een speels en verrassend beeld. Bovendien kunnen er op die manier combinaties ontstaan waarvan je nooit had gedroomd.

Stevig

Omdat winterharde eenjarigen aardig goed tegen kou kunnen, ontkiemen ze soms al vóór of aan het einde van de winter. Zo kun je al vroeg in het voorjaar bloeiende eenjarigen hebben. Bovendien ontkiemen de zaden op plekken waar ze het naar hun zin hebben en ze zijn een stuk steviger dan planten die je binnen voorzaait.

Orlaya grandiflora

Een prachtig voorbeeld is Orlaya grandiflora, de echt witte kantbloem, die je soms al in februari ziet opkomen: her en der en op sommige plekken in een grotere groep. Dat geeft een veel natuurlijker effect dan wanneer je ze zelf in de border uitplant. Ze bloeien niet heel erg lang, maar als je daarnaast in het voorjaar ook nog wat planten zaait, kun je toch een lange periode van deze weefplant genieten.

Ammi majus en Ammi visnaga

Ammi majus en Ammi visnaga hebben allebei witte schermbloemen en een lange, rijke bloei. Ze worden net als Orlaya grandiflora ‘kantbloem’ genoemd, maar ze zien er heel anders uit. Als je hem in het voorjaar zaait, wordt Ammi visnaga zo’n 80 centimeter hoog. Zaai je hem in de herfst, dan kan hij wel 150 centimeter hoog worden. Er is ook een variant met groene bloemen (‘Green Mist’). Ammi majus is ook wel bekend als groot akkerscherm. Hij wordt wat minder fors dan de visnaga en heeft plattere bloemschermen. 

Nigella damascena en Calendula officinalis

Een andere eenjarige die spontaan terugkeert is het juffertje-in-hetgroen (Nigella damascena), met z’n prachtige zaaddozen na de bloei. Dat geldt ook voor Phacelia tanacetifolia, het zachtlila bijenvoer dat veel nectar produceert voor onze zoemende hulptroepen. Denk ook aan Calendula officinalis, de vrolijke goudsbloem die ook nog eens waardplant is voor veel rupsen.

Nog meer winterharde eenjarigen vind je hier


Zelf zaaien winterharde eenjarigen

Van deze winterharde eenjarigen kun je nu zaad bestellen:

  1. Ammi majus (50-80 cm)
  2. Ammi visnaga (80 cm)
  3. Nigella damascena (30-50 cm)
  4. Orlaya grandiflora (50 cm)
  5. Calendula officinalis ‘Indian Prince’ (50-75 cm)

Zaaien kan zowel in de zomer als in het (vroege) voorjaar. Het tijdstip van zaaien heeft invloed op de bloeitijd.

Zaad bestellen van winterharde eenjarigen

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten 

Tekst Giny de Jong / beeld Imageselect
Uit: Groei & Bloei juli/aug 2020

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-