Zaaien voor beginners en zaden bestellen

Zaaien voor beginners en zaden bestellen

Wat is er zo leuk aan zaaien? Simpel: je staat letterlijk aan de wieg van een plant. Ook eens proberen? Wie nog nooit heeft gezaaid, trekken we graag over de streep met leuke beginnersplanten. Begin eens met Oost-Indische kers, zonnebloemen of lathyrus. Je kunt ze hieronder meteen bestellen om de stap te wagen!

Kies voor grote zaden

Het zaaien van eenjarige planten is meestal het makkelijkst. Eenjarigen hebben haast en voor een tuinier is dat prettig. In één groeiseizoen moeten ze kiemen, groeien, bloeien en zaad vormen, waarmee het voortbestaan van de soort is verzekerd. Eenjarigen zaaien wordt (nog) makkelijker als je kiest voor soorten met grote zaden, die direct in een potje met zaai- en stekgrond kunnen worden gestopt. Als de zaailing een stevig wortelgestel en een
redelijke omvang heeft - en de buitentemperatuur is aangenaam genoeg - kan de jonge plant zo vanuit de pot in de tuin worden geplant. Dit geldt onder andere voor Oost-Indische kers, zonnebloemen en lathyrus.

1. Oost-Indische kers

Zaden van Oost-Indische kers (Tropaeolum) zien er uit als gerimpelde kikkererwten. Ze kiemen binnen enkele weken en kunnen, als er (vanaf half mei) geen kans meer is op nachtvorst, direct in de tuin worden gezet. Je kunt Oost-Indische kers eventueel ook meteen in de tuin zaaien, in losgemaakte grond, op een plek in de halfschaduw of in de zon. Maar zaaien in potjes geeft meer controle. Vanaf juli verschijnen de gele, oranje of rode bloemen. Er zijn rankende vormen - die zich in een takkenril of langs een hek omhoog kunnen slingeren - en varianten die laag blijven en een pol vormen. Extra leuk aan Oost-Indische kers is dat alles aan de plant eetbaar is: het blad, de bloemknoppen, de bloemen en de jonge zaden.
Zaai vanaf april in potjes buiten of op de vensterbank. Zaai je binnen, let er dan op dat de zaailingen licht en koel staan, anders worden het zwakke plantjes.

Een uitgebreid artikel over Oost-Indische kers met nog veel meer soorten vind je hier

2. Lage zonnebloem

Het is onmogelijk om stoïcijns voor je uit te blijven kijken als je langs zonnebloemen loopt, het zijn letterlijk eyecatchers. De plant heeft grote, stevige zaden en kent een enorme variatie. Er zijn varianten van 4 meter hoog, met stelen als boomstammen, en dwergvormen die niet hoger worden dan 45 cm. Helianthus annuus 'Irish Eyes' (60 cm) is zo’n dwergvorm, die zich ook nog eens flink vertakt. Hij dankt z’n naam aan het bijna lichtgevend groene hart en laat zich goed opkweken in een pot.
Zaai begin april in potjes achter glas. Vanaf eind april kunnen de plantjes naar buiten. Als de zonnebloem te lang in z’n potje heeft gestaan en al een heel
netwerk van witte worteltjes heeft gemaakt, kost de overgang naar de vollegrond meer moeite. Zaai dus niet te vroeg.

3. Lathyrus odoratus

Eenjarige lathyrus is een fantastische klimplant met geurende (snij)bloemen in alle mogelijke tinten. Stop de bruine, kogelronde zaden eind februari-begin maart in vrij diepe potjes of roottrainers. Bij kamertemperatuur kiemen ze meestal binnen tien dagen. In de koude kas of buiten duurt het wat langer. Plant de zaailingen op een onderlinge afstand van circa 5 cm van elkaar, tegen gaas of draad. Muizen zijn dol op de ontkiemende zaden, zorg dus dat ze er niet bij kunnen. Vogels vinden de jonge, uitgeplante zaailingen erg lekker. Bescherm ze met vliesdoek of wacht met uitplanten tot ze zo’n 30 cm groot zijn.
Tip: Lathyrus houdt van vruchtbare, diep losgemaakte grond.

Een uitgebreid artikel over Lathyrus en nog veel meer soorten vind je hier

Zaaien voor beginners en zaden bestellen

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit: Groei & Bloei maart 2021

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-