Zaaien voor experts en zaden bestellen

Zaaien voor experts en zaden bestellen

Ben je volleerd zaaier of zoek je gewoon een leuke uitdaging? Wist je dat sommige zaden een bepaalde behandeling nodig hebben om te kunnen kiemen? Bijvoorbeeld afwisselend kou en warmte. Of soms is de zaadhuid (het schilletje om het zaad) zo hard, dat die eerst moet worden beschadigd. We hebben drie soorten voor als je meer aan kunt op zaai gebied: heilige lotus (Nelumbo nucifera), Cobaea scandens en Echinacea paradoxa var. paradoxa. En je kunt de zaden meteen bestellen.

Hou je het liever wat eenvoudiger? Klik dan hier


1. Heilige lotus of Nelumbo nucifera

Er komen ook mooie dingen uit Wuhan: zaad van de heilige lotus (Nelumbo nucifera) bijvoorbeeld. Zaai hem in een glazen pot met water, dan kun je het hele proces op de voet volgen. Omdat de zaden een harde schil hebben, boor je er eerst een heel klein gaatje in (precies zover tot de witte zaadlobben zichtbaar zijn), of je vijlt de ronde kant van het zaad wat aan. Het zaad zwelt op, waarna het 5-7 dagen duurt voor de wortels en het blad tevoorschijn komen. Als de bladeren gaan groeien vul je het water in de pot aan. Zet na verloop van tijd de plant over - heel voorzichtig, de worteltjes mogen niet breken - in een grotere bak met vijvergrond. Vanaf eind mei begin juni kun je de plant op een warme, beschutte plek in de tuin zetten. Nelumbo-zaden kiemen het best bij 20-25 °C, in direct zonlicht. De eerste bladeren drijven. Vanaf het moment dat er een blad boven het water uitrijst, geef je elke maand een borrelglaasje organische mest.

2. Echinacea paradoxa var. paradoxa

We worden overspoeld met nieuwe en nog nieuwere cultivars van Echinacea. Maar er zijn ook échte soorten, die gewoon in de natuur groeien en waaraan niet is geknutseld. Zoals Echinacea paradoxa var. paradoxa. Deze zonnehoed is de oerouder van allerlei Echinacea-variëteiten met bijzondere bloemkleuren, maar zelf is hij ook de moeite waard. De donkergele bloemblaadjes hangen sierlijk naar beneden rondom een prominent hart. Deze vlinder en bijenplant wordt ongeveer 80 cm hoog en houdt van zon en een goed afwaterende bodem.

Om de kiemrust te doorbreken hebben de zaden afwisselend kou en warmte nodig. Zaai in het voorjaar op kamertemperatuur. Na 2-4 weken zet je het bakje 4-6 weken in de koelkast. Vervolgens weer geleidelijk laten opwarmen tot kamertemperatuur, waarna het kiemt. In de nazomer kun je ook buiten in potten zaaien, dan krijgt het zaaisel de nodige kou in de winter.

3. Klimmer Cobaea scandens

Eenjarige slingerplant met grote, klokvormige bloemen. Cobaea heeft veel warmte en tijd nodig om bloemen te kunnen maken. Zaai dus vroeg (eind februari-begin maart) en warm (20-22 °C). Druk de grote, platte zaden met de punt naar beneden in de potjes en zet ze op een warme plek. Het duurt een paar weken voor de zaden kiemen. Ook de jonge zaailingen staan graag warm.

Plant de zaailingen na de ijsheiligen in humeuze, vochthoudende grond, op een zo zonnig mogelijke, beschutte plek. In de loop van augustus gaan de eerste bloemen open. Van oorsprong komt Cobaea uit Mexico, waar hij meerjarig is en zijn metershoge, verhoutende stengels in bomen slingert.

Zaaien voor experts en zaden bestellen

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit: Groei & Bloei maart 2021

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-