Zaaien voor gevorderden en zaden bestellen

Zaaien voor gevorderden en zaden bestellen

Ben je al wat bekender met zelf zaaien, dan hebben we een paar uitdagingen voor je! Kleiner en fijner zaad waarvan de kiemplantjes verspeend moeten worden. Bijvoorbeeld Papaver orientale ‘Royal Wedding’, Agastache nepetoides of scharlei. En alle zaden zijn meteen te bestellen!

Verspenen

Van veel planten is het zaad zo fijn dat je het niet tussen je duim en wijsvinger kunt vastpakken. Je kunt het alleen strooien. Maar hoe voorzichtig en dun je dat ook doet, de zaailingen die opkomen staan dicht op elkaar en moeten eerst worden verplant (verspeend) naar een groter potje voordat ze de tuin in kunnen.

Kiemplantjes

Als je goed naar ontkiemend zaad kijkt, zie je eerst de steeltjes boven de zaaigrond uitsteken. De ‘kop’ zit nog in de aarde. Heeft het kiemplantje zich eenmaal opgericht, dan vouwen de eerste blaadjes zich open. Dat zijn nog niet de echte blaadjes maar zogenaamde kiemblaadjes. Pas als er twee bladparen zijn verschenen, kan er worden verspeend - op z’n vroegst.

Koel en licht

Bij het opkweken van plantjes uit zaad moeten licht en temperatuur met elkaar in evenwicht zijn. Het zijn twee belangrijke factoren voor succes. Groeien de kiemplantjes snel maar worden ze slap en gerekt, dan staan ze te warm en te donker. Zet ze in dat geval op een koelere en lichtere plek. Eenmaal verspeend in aparte potjes moeten de zaailingen op niet te koude dagen buiten ‘afharden’, bijvoorbeeld onder een afdakje. Zo wennen ze vast aan de omstandigheden in de vollegrond.

Wil je liever iets makkelijks (wat ook leuk is!), klik hier

1. Papaver orientale ‘Royal Wedding’

Er zijn eenjarige en vaste papavers. ‘Royal Wedding’ is een vaste soort met zijdeachtige, witte bloemen en vier grote vlekken in het hart. Ter plekke zaaien kan in maart-april of vanaf juli-oktober. Papavers maken een penwortel en houden daarom niet van verplanten en verspenen. Je kunt ook in potjes zaaien (in maart-april, bij kamertemperatuur) en ze later heel voorzichtig in de tuin planten, zodat het kluitje intact blijft.

2. Agastache nepetoides

Agastache of dropplant is een bekende (kortlevende) vaste plant die je ook als eenjarige kunt kweken. De cultivar ‘Blue Fortune’ is bekend en fantastisch voor bijen. Veel onbekender is Agastache nepetoides, ook een insectenlokker. Met z’n hoogte van 1,5 meter geeft hij een
border een heel eigen karakter. De lange aren vol zaden zijn misschien wel net zo mooi als de bloemen, en na het eerste jaar kun je van de zaden jaar in jaar uit nieuwe planten kweken.

Zaai in maart-april bij kamertemperatuur in een bakje met licht vochtige zaaigrond op een zo licht mogelijke plek. Dek het zaaisel eventueel licht af met grof zand of vermiculiet. Vanaf half april kunnen de zaailingen worden ‘afgehard’. Zet ze overdag buiten en haal ze ’s nachts weer naar binnen. Na de ijsheiligen (half mei) kun je de planten in de vollegrond zetten.

3. Scharlei

Scharlei of muskaatsalie is een imposante plant voor een droge, zonnige plek. Ze hebben een karakteristieke geur en bijen zijn er dol op. Zaai binnen in maart-april en zet het zaaisel koeler zodra de zaadjes zijn gekiemd. Ook later in de zomer en zelfs in september-oktober kun je nog zaaien. Als je na de bloei de bloemstengel eruit knipt, kan de scharlei het jaar
erop opnieuw bloeien.

Zaaien voor gevorderden en zaden bestellen

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit: Groei & Bloei maart 2021

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-