Zaden bestellen van o.a. kaardebol en muurbloem

Zaden bestellen van o.a. kaardebol en muurbloem

Esther en Joke van Festina Lente tuin delen niet alleen hun liefde voor een- en tweejarigen, maar ook hun enthousiasme voor het zaaien ervan. Dit keer kun je aan de slag met tweejarigen, zoals de zich uitzaaiende Verbascum, de prachtige kaardebol, muurbloem of varkenskervel. Aan de slag? Je kunt meteen zaad bestellen!

Tweejarigen zaaien

Tweejarigen zaai je in de zomer, het liefst direct na de bloei, dan zijn de zaden nog vers. Het oogsten ervan (in je eigen of andermans tuin) gaat heel makkelijk. De zaden zijn rijp zodra ze vanzelf - of als je lichtjes tegen de plant tikt - van de plant vallen. Het kiemmoment kan erg verschillen. Sommige soorten vormen al snel een plantje, andere laten pas in het voorjaar kiem zien. Ook hier is geduld een schone zaak. Vuistregel is dat er in het eerste jaar na zaaien alleen een bladrozet wordt gevormd. Na de bloei sterven ze af. Toch zijn
er ook tweejarigen, denk aan Digitalis of Alcea, die na de bloei weer uitlopen. Ze hebben dan ondergronds scheuten gevormd. Dat zijn leuke verrassingen!

Kijk voor nog meer tweejarigen hier

Verbascum blattaria ‘Albiflorum’

Deze sierlijke planten geven een mooi, verticaal accent. De kleine, witte bloemen verschijnen in juni en na de bloei ontstaan er keiharde zaadbolletjes die eindeloos aan de bloemstelen blijven. Prachtig in boeketten of tussen grassen in de verstilde wintertuin. De plant is inheems en laat zich in heel Nederland zien. Zaait zich makkelijk uit, de bladrozet is goed te herkennen. Zon.

Zaden bestellen van o.a. kaardebol en muurbloem

Peucedanum verticillare

Aan het grove blad en de robuuste, rode stengels zie je al dat de varkenskervel enorm wordt. Het eerste jaar is er alleen blad, maar in het tweede, soms pas het derde jaar knalt de plant naar ruim 2 meter hoogte. De bloemen worstelen zich uit de stelen en vouwen zich uit tot zachtgele schermen. Een fascinerend gezicht. Ook de zaden zijn decoratief. Zon en niet te droog.

Zaden bestellen van o.a. kaardebol en muurbloem

Dipsacus fullonum of kaardebol

De grote kaardebol komt voor op vochtige, kalkhoudende grond en wordt met gemak 1,5 meter hoog. De bloempjes staan dicht naast elkaar op de kaardebol. Die is nogal stevig en werd vroeger gebruikt om weefsels te ruwen. De bladeren vormen een kommetje aan de stengel waarin water blijft staan. Dat is weer fijn voor vogeltjes. Produceert overvloedig nectar en trekt dus veel insecten. Ook geliefd bij puttertjes.

Zaden bestellen van o.a. kaardebol en muurbloem

Erysimum cheiri

Muurbloemen hebben iets extra’s: ze geuren heerlijk. De bloei valt al vroeg in het jaar en gaat mooi samen met tulpen. Ze houden van kalkrijke grond en groeien makkelijk in oude muurtjes. De perfecte geveltuinplant! Wanneer je de uitgebloeide bloemen wegknipt is de kans groot dat ze het volgende jaar weer bloeien. Er zijn ook langbloeiende cultivars die uit stek worden gekweekt. Zon en droog. We hebben de rode variant en een kleurenmengsel.

Zaden bestellen van o.a. kaardebol en muurbloem

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit: Groei & Bloei juni 2021
Tekst en beeld: Esther Schonenberg

Je kunt Festina Lente ook bezoeken: 
Kwekerij Festina Lente tuin
1e Mientlaan 13 in Katwijk
www.festinalentetuin.nl

Zaaitips tweejarigen

  • Tweejarigen zaaien gaat niet anders dan het zaaien van eenjarigen. Wel kan het zaaisel in de zomer sneller uitdrogen. Let daarop en zet je zaaibakken op een schaduwrijk plekje.
  • De zaden die vlot kiemen kunnen in de nazomer (september) al worden verspeend naar een grotere pot of in de tuin.
  • Wanneer kiem uitblijft kun je de zaden gerust buiten laten staan tot het volgende voorjaar. Soms hebben ze een koudeperiode nodig om te kiemen.

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Meer in deze categorie