Zaden bestellen van winterharde Orlaya, Clarkia, Rode melde en Echium

Zaden bestellen van winterharde Orlaya, Clarkia, Rode melde en Echium

Esther en Joke van Festina Lente tuin delen niet alleen hun liefde voor eenjarigen, maar ook hun enthousiasme voor het zaaien ervan. Ze tippen vier winterharde eenjarigen die je in september kunt zaaien voor extra vroege bloei volgend jaar. Bestel nu zaad!

Zaaien in augustus - september

Aan het einde van de zomer is zaaien niet de eerste tuinklus die in je opkomt. Voor velen is zaaien gevoelsmatig verbonden met de lente. Toch is het de moeite waard om het eens in augustus/september te doen. De grond is nog warm en in het najaar is de kans op neerslag aanzienlijk. Allemaal prima omstandigheden voor zaad.

Niet alle eenjarigen zijn geschikt om in deze tijd te zaaien, alleen de winterharde soorten zullen de winter overleven. Het grote voordeel van nu zaaien is dat de planten in het volgende seizoen al een voorsprong hebben. De bloei valt eerder dan van in het voorjaar gezaaide planten. Als je in rijtjes zaait zijn de zaailingen goed te herkennen. Zaaien in potten of bakken is natuurlijk ook een optie. De charme van winterharde eenjarigen is dat ze zich zelf uitzaaien. Juist op de plek waar ze dat zelf willen. De kunst is dan natuurlijk wel om de zaailingen te herkennen.

Nog meer winterharde eenjarigen vind je hier

Zaaitips winterharde eenjarigen

  1. Zaai winterharde eenjarigen in rijtjes in een goed losgemaakte grond en plant ze in het voorjaar op hun definitieve plek.
  2. Of gebruik wat diepere (terracotta) potten die je eventueel ingraaft. Dek de zaden af met een laagje grit.
  3. Tip: Als je op tijd stopt met het afknippen van de uitgebloeide bloemen kunnen de winterharde eenjarigen nog zaad vormen en zich uitzaaien.

Orlaya grandiflora

Orlaya grandiflora bloeit met grote, witte schermbloemen. Hij weeft zich heel fijn tussen de planten. Ze staan graag zonnig, op doorlatende grond. De zaailingen zijn gemakkelijk te herkennen aan het fijn geveerde blad. Niet de allermakkelijkste plant om uit zaad op te kweken. Maar de beloning is groot als het lukt. Het is een verfijnde plant die zowel in de
border als in potten en bakken op zijn plek is.

Zaden bestellen van winterharde Orlaya, Clarkia, Rode melde en Echium

Atriplex of Rode melde

Rode melde (Atriplex hortensis var. rubra) is een makkelijke eenjarige. De zaailingen zijn goed te herkennen aan het donkerrode blad. Bij ons op de kwekerij zaait hij zich massaal uit. En dat mag omdat wij hem onweerstaanbaar vinden in de gemengde border, waar zijn rode kleur zorgt voor een mooi accent. Hij wordt wel 1,5 meter hoog. Bovendien is het jonge blad eetbaar, en dat is
leuk meegenomen.

Zaden bestellen van winterharde Orlaya, Clarkia, Rode melde en Echium

Clarkia rubicunda of Godetia

De namen Clarkia en Godetia worden door elkaar gebruikt. Lastig! Maar de plant zelf is verre van lastig. Ze groeien makkelijk op uit zaad. Wij hebben ze in de pluktuin staan omdat ze ook zo goed op de vaas zijn. Met donkerrode stelen en lieflijk roze bloemen is het een romantische verschijning. Ze willen graag in de zon en wij vinden ze elk jaar weer trouw terug op dezelfde plek.
 

Zaden bestellen van winterharde Orlaya, Clarkia, Rode melde en Echium

Echium ‘Blue Bedder’

Als je iets leuks voor de bijen en vlinders wilt doen, zaai dan wat Echium ofwel slangenkruid. Hij werkt als een magneet op bestuivers! Zet deze planten op goed doorlatende grond op een zonnig plekje. Ze zijn sterk en groeien ook prima in kustgebieden. Het worden bossige planten van ongeveer 40 centimeter hoog. Ze bloeien tot het eind van de zomer met felblauwe bloemen, die verbloeien naar roze.

Zaden bestellen van winterharde Orlaya, Clarkia, Rode melde en Echium

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit: Groei & Bloei  September 2021
Tekst: Esther Schonenberg

Je kunt Festina Lente ook bezoeken: 
Kwekerij Festina Lente tuin
1e Mientlaan 13 in Katwijk
www.festinalentetuin.nl

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Meer in deze categorie