De Inclusieve Tuin; G&B tuin in Appeltern

De Inclusieve Tuin; G&B tuin in Appeltern

De Groei & Bloei tuin in De Tuinen van Appeltern is een mooi voorbeeld van een originele, natuurlijke tuin! Groei & Bloei en Vara’s Vroege Vogels hebben in 2012 de handen ineen geslagen en ontwerpers Carrie Preston van Studiotoop en Jasper Helmantel gevraagd een tuinontwerp te maken waarin zowel het G&B 26-planten-plan als het project Tuinreservaten vertegenwoordigd was.

'De Inclusieve Tuin’ kun je zien als een tuin die oorspronkelijk volledig bestraat is geweest met betontegels van 40 bij 60 centimeter. Op diverse plaatsen zijn tegels gelicht om plaats te maken voor planten. Met de vrijgekomen tegels zijn strakke stapelmuurtjes gemaakt. In contrast met de losse beplanting en verspringende open ruimtes vormen de muurtjes structuurelementen. Ze worden ritmische herhaald door de tuin, steeds in dezelfde richting, waardoor een rustige compositie ontstaat. Samen met de hoofdas en de vijver benadrukken ze de lengte van de tuin.

Wil je nog veel meer weten over de Inclusieve tuin? Download dan hier de brochure met informatie over het ontwerp!

Zitmuurtjes

De muurtjes zijn 45 centimeter hoog - zithoogte - dus heel functioneel. Er zijn rietstengels, bamboestokjes en houtstammetjes met gaten in verwerkt, waarin insecten hun nesten kunnen maken. Vooral wilde solitair levende bijtjes zullen op deze insectenhotels afkomen. Deze bijen steken niet, maar zijn wel erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen. Zo kunnen de tegels die de natuur eerst tegenhielden, haar nu een handje helpen. Hier vind je tips voor het maken van de bank.

G&B 26-planten-plan

De beplanting bestaat voor een groot deel uit planten van het G&B 26-planten-plan, aangevuld met inheemse, wilde tuinplanten. De gekozen beplanting draagt bij aan het welzijn van vogels, vlinders en bijen. Bij de kas achter in de tuin zijn tal van eetbare planten gecombineerd met sierplanten, om niet zo zeer een moestuin maar een ’snoeptuin’ te creëren.

Carrie Preston van TOOP Studio in Amersfoort is Designer of the Year 2016. Dit heeft de in Amerika gevestigde Association of Professional Landscape Designers (APLD) in april 2016 bekendgemaakt.

Preston heeft de award gewonnen met de Inclusieve Tuin die zij samen met Jasper Helmantel van de Cruydt-Hoeck heeft ontworpen in opdracht van Groei&Bloei en Vara's Vroege Vogels. De tuin is sinds 2012 te zien in Appeltern. (Bron: Tuin & Landschap)

www.studiotoop.nl
www.jasperhelmantel.nl

Meer in deze categorie