Tips met kruiden!

Leef je uit met kruiden! is het thema van de Nationale Tuinweek 2017 van Groei & Bloei. Van 10 t/m 18 juni kun je vele leuke evenementen over dit thema bezoeken in heel het land! We zetten alvast wat kruidige tips voor je op een rij!

Tips met kruiden!

Tip 1 Zelf kruiden drogen

Wil je zelfgekweekte tuinkruiden als tijm, peterselie, dille, selderij en rozemarijn drogen? Gebruik dan de magnetron!  Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier.
Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!

In een heteluchtoven op 30 a 40 graden gaat ook perfect!

Tip 2 Kruiden invriezen

Verse kruiden kun je goed invriezen, zonder dat de geur en smaak verloren gaat. Peterselie, basilicum, dragon, dille, bieslook, kervel en marjolein kunnen prima overleven in de vriezer.
Hak de tuinkruiden fijn, verpak ze kleine diepvriesdozen of verdeel de kruiden over de vakjes van een ijsblokjesvorm. Je kunt ze ‘droog’ invriezen, maar je kunt de vormpjes eventueel ook overgieten met olijfolie. Je hebt dan een perfect op maat gemaakt blokje uit de vriezer.

Tip 3 Kruiden bewaren

Verse kruiden kun je minstens een week mooi houden door ze na het wassen fijn te hakken, te bestrooien met een beetje zout en ze vervolgens in een afgesloten pot in de koelkast te bewaren.

Tip 4  Houd je kruidenplantje in leven!

Hangt het kruidenplantje uit de supermarkt bij jou ook na drie dagen slap? Zo kun je er langer van genieten:

  1. Haal het plantje uit de pot en verdeel de aarde in 4 delen. Let op dat de wortels heel blijven!
  2. Geef de 4 afzonderlijke plantjes genoeg water en licht.
  3. Na 2 weken zijn ze hersteld en groeien ze uit tot gezonde, stralende plantjes.

En heb je geen zin in scheiden en verdelen? Vries dan je plantje in of koop de plant bij een tuincentrum of bloemenwinkel. De planten die ze daar verkopen, zijn niet gekweekt voor directe consumptie en gaan langer mee.

Tip 5 Infused water

Al van ‘infused water’ gehoord? Dit is water waar je kruiden en fruit in laat trekken (of infuseren) zodat ze een lekkere smaak geven aan je water. Dit water geeft niet alleen energie, maar kan ook zuiverend, kalmerend of juist opwekkend werken. Afhankelijk van de kruiden die je gebruikt. En het is heel simpel om zelf te maken!

  1. Doe koud water in een kan of fles met grote opening
  2. Was je fruit en verse kruiden goed, snij in grote stukken en voeg het bij je water.
  3. Fruit met veel sap (zoals citroen en limoen) kan je ook uitpersen en het sap aan je water toevoegen.
  4. Laat je water lang genoeg infuseren in de koelkast (minstens 30 minuten) voor een lekker smaakje

Lekkere combinaties:
•    Bosbessen, citroen en verse munt
•    Citroen, sinaasappel, limoen en verse basilicum
•    Frambozen, groene appel, rozemarijn
•    Ananas, komkommer, munt, citroen

Beeld: iStockphoto

Meer in deze categorie