Leef je uit met kruiden! is het thema van de Nationale Tuinweek 2017 van Groei & Bloei. Van 10 t/m 18 juni kun je vele leuke evenementen over dit thema bezoeken in heel het land! We zetten alvast wat kruidige tips voor je op een rij!
Wil je zelfgekweekte tuinkruiden als tijm, peterselie, dille, selderij en rozemarijn drogen? Gebruik dan de magnetron! Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier.
Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
In een heteluchtoven op 30 a 40 graden gaat ook perfect!
Verse kruiden kun je goed invriezen, zonder dat de geur en smaak verloren gaat. Peterselie, basilicum, dragon, dille, bieslook, kervel en marjolein kunnen prima overleven in de vriezer.
Hak de tuinkruiden fijn, verpak ze kleine diepvriesdozen of verdeel de kruiden over de vakjes van een ijsblokjesvorm. Je kunt ze ‘droog’ invriezen, maar je kunt de vormpjes eventueel ook overgieten met olijfolie. Je hebt dan een perfect op maat gemaakt blokje uit de vriezer.
Verse kruiden kun je minstens een week mooi houden door ze na het wassen fijn te hakken, te bestrooien met een beetje zout en ze vervolgens in een afgesloten pot in de koelkast te bewaren.
Hangt het kruidenplantje uit de supermarkt bij jou ook na drie dagen slap? Zo kun je er langer van genieten:
En heb je geen zin in scheiden en verdelen? Vries dan je plantje in of koop de plant bij een tuincentrum of bloemenwinkel. De planten die ze daar verkopen, zijn niet gekweekt voor directe consumptie en gaan langer mee.
Al van ‘infused water’ gehoord? Dit is water waar je kruiden en fruit in laat trekken (of infuseren) zodat ze een lekkere smaak geven aan je water. Dit water geeft niet alleen energie, maar kan ook zuiverend, kalmerend of juist opwekkend werken. Afhankelijk van de kruiden die je gebruikt. En het is heel simpel om zelf te maken!
Lekkere combinaties:
• Bosbessen, citroen en verse munt
• Citroen, sinaasappel, limoen en verse basilicum
• Frambozen, groene appel, rozemarijn
• Ananas, komkommer, munt, citroen
Beeld: iStockphoto