Heg voor biodiversiteit
Volgens Jantine Schinkelshoek zijn heggenplanten vaak een ondergeschoven kindje. Dit terwijl een heg vroeger een essentieel gebruiksonderdeel was van het huishouden, weet ze. “Het was een plek waarop de was kon drogen en waarmee je de moestuin omzoomde om hem te beschermen tegen snoepende konijnen. Boeren hielden het wild búiten, en de koeien óp de weide met een heg. Voordat er prikkeldraad kwam, was dit dé manier om dat te doen.” Tegenwoordig heeft een heg nog steeds een wezenlijke functie, maar dan voor de biodiversiteit. Jantine: “De belangrijkste ecologische voordelen zijn verbinding, voedsel, veiligheid en luwte. In de tuin kan een heg verbinding maken tussen een boom en een kruidenrijk randje. Veel mensen beseffen niet dat voor een muisje een paar meter over open gras een hele onderneming is. En muisjes heb je ook nodig.” Een haag trekt vrijwel direct veel insecten aan. “Daarna komen de insecteneters, de vogels. Zoogdieren eten van de bessen. Dit is slechts bovengronds; ondergronds zit nóg een wondere wereld.”
Mix van hagen
Ben je van plan een heg te planten, dan raadt Jantine een mix van verschillende soorten aan. “Zodat ze samen een nog grotere bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Ook bloeien ze op een ander moment of hebben andere blaadjes die net weer een ander insectje lekker vindt.” De meeste heggen in Nederlandse tuinen vallen onder de knip-en-scheer-heggen ofwel sculptuurhagen, zoals Jantine ze noemt. “Veel mensen houden de heg graag laag door twee keer per jaar te snoeien. Zonde van alle bloei en dus nectar, en de vruchten, waar vogels en insecten juist zoveel aan hebben. Toch heeft deze heg ook z’n functie. Zeker als-ie wat breder mag worden, is het een goede verstop- of nestplek voor vogels. Met katten die op de loer liggen is dat gewoon fantastisch. De acht heggenplanten die ik heb gekozen, zijn allemaal beresterke, inheemse planten - daar kan eigenlijk niks mis mee gaan. Je kunt ze hartstikke goed snoeien en hebben geen bemesting nodig. Ook kunnen ze in de schaduw, maar voor de beste bloei hebben ze uiteraard liefst een beetje zon.”
De expert
Jantine Schinkelshoek is landschapsarchitect en beplantingsdeskundige bij stichting Hoopheggen. Het doel: met zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk heggen planten voor herstel van biodiversiteit en landschap. Ambitie 2024-2025: 30.000 meter heggen planten. Meer info: hoopheggen.nl
Uit: Groei & Bloei november 2024
Tekst: Janneke Klunder, beeld: iStock