Diner voor vogels

Diner voor vogels

Zelf vogelvoer maken met zaden en vet is leuk om te doen en heel eenvoudig. Bovendien kun je zelf de samenstelling bepalen én de vorm. Wat te denken van een heuse kersttaart als vogeltraktatie? De taart maak je van vet en zaden met sierappeltjes (Malus ’Red Sentinel’). Met hetzelfde materiaal kun je allerlei vormpjes vullen.

Voor het maken van de vogeltraktaties heb je nieuw en ongezouten spekvet (van de slager)  of frituurvet (liefst dierlijk vet) in harde vorm nodig. Vloeibaar frituurvet en margarine zijn niet geschikt. Voor het zadenmengsel kun je strooivoer gebruiken of zelf een mix maken van tarwekorrels, havermout, maanzaad, zonnebloempitten, rozijnen en (gehakte) pinda’s. Gebruik altijd ongezouten zaden. Neem voor een kilo zaden ongeveer 1,5 kilo vet.

Werkwijze:

 1. Smelt het vet langzaam in een pan met een dikke bodem. Laat het net vloeibaar worden en maak het zeker niet te heet.
 2. Het vet moet kunnen stollen in een geschikte vorm, zodat je het kunt op-hangen of neerzetten. Hiervoor kun je allerlei bakvormen gebruiken; in december is het leuk om voor kerstfiguren te kiezen.
 3. Vul de vormpjes voor de helft tot tweederde met het zaadmengsel en giet er dan het vloeibare vet bij. Je kunt het vet ook iets laten stollen en er vervolgens de zaden doorheen roeren. Zo voorkom je dat de zaden naar beneden zakken.
 4. Laat het vogelvoer op een koele plek (buiten) afkoelen en haal het dan uit de vorm. Vaak gaat dat gemakkelijker door het even in een bakje met warm water te zetten.
 5. Je kunt het mengsel ook in een conservenblik, melkkarton, margarinekuipje of bloempotje doen. In dat geval hoef je het er niet uit te halen, dat doen de vogels zelf wel.
 6. Ook heel decoratief: doe een dennenappel in een plastic zakje en vul dit met het mengsel. Haal het zakje eraf als het vet gestold is.
 7. Plaats het voer altijd op een veilige plek die moeilijk bereikbaar is voor katten.
 8. Als je het vogelvoer wilt ophangen, zorg dan voor een stevig touwtje in de vorm, dat blijft vanzelf zitten als het vet gestold is. Leg het liefst ook wat op een tafel, niet alle vogels kunnen van hangend voer eten. Ook appels, rozijnen, broodkruimels zijn geschikt om aan de vogels te voeren.
 9. Maak de voederplaats geregeld schoon om verspreiding van ziekten te voorkomen.
   

Tekst en beeld: Modeste Herwig