Inheemse klavertjes zaaien voor insecten

Inheemse klavertjes zaaien voor insecten

Wilde planten, die zet je toch niet in je tuin? ‘Juist wel!’, zegt kweker Marijke Akerboom. ‘Planten die hier van nature thuishoren zijn heel waardevol omdat ze veel insecten en ander leven aantrekken.

Bovendien zijn ze vaak prachtig, maar omdat we ze in de natuur bijna niet meer tegenkomen, zijn we dat vergeten.’ Dat moet veranderen, vindt Marijke. In deze aflevering vertelt zij over inheemse klavertjes, echte insectenlokkers. En je kunt ze in onze webshop direct kopen om zelf te zaaien.

Rode klaver voor insecten

Rode klaver (Trifolium pratense, foto zie boven) vond je vroeger vooral in bermen en boerenland. Toen werd klaver door boeren gezaaid als groenbemester. Net als alle andere klaversoorten haalt rode klaver stikstof uit de lucht en verzamelt dat in knolletjes aan hun wortels. Ook voor de tuin is de rode klaver een mooie plant. Ze bloeit van mei tot in de herfst, met roodpaarse bloemen. De plant wil een zonnig plekje en wordt ongeveer 50 centimeter hoog. En uiteraard is het een enorme insectentrekker. Allerlei nachtvlinders gebruiken rode klaver om hun eitjes op te leggen. En hommels en grote wildebijensoorten, zoals de zeldzame klaverdikpoot, vinden stuifmeel en nectar op de klaverbloemen. De akkerhommel is een van de hommels die gebruikmaken van rode klaver. In elke bloementuin kom je deze hommel tegen, het is een van de meest algemene hommelsoorten in ons land. 

Rode klaver zaaien

Rode klaver kun je zaaien vanaf maart tot en met augustus, rechtstreeks in de vollegrond. Dek het heel lichtjes af. Het zaad komt snel boven de grond.

Bestel direct rode klaver


 

Inheemse klavertjes zaaien voor insecten Gewone rolklaver

Rolklaver voor droge tuin, moerasklaver voor natte tuin

Een prachtige plant voor in een drogere tuin is de rolklaver (Lotus corniculatus). De bloemen, die wat op een zeilbootje lijken, zijn goudgeel, en als ze nog in de knop zitten zijn ze bijna rood. Hij wordt niet hoger dan 25 centimeter en bloeit van mei tot september. Op een vochtige plek in de tuin kies je voor de moerasrolklaver (Lotus pedunculatus). Deze is wat hoger dan de gewone rolklaver en verspreidt zich ook door worteluitlopers. Veel vlinder- en bijensoorten weten de beide rolklavers te vinden. Ze komen vooral voor de nectar. Icarusblauwtjee vliegen vanaf mei en leggen hun eitjes het liefst op de gewone rolklaver.

Rolklaver en moerasrolklaver zaaien

Rolklaver en moerasrolklaver zaai je in het voor- of najaar, als de temperatuur rond de 20 °C ligt. Dek de zaden heel licht af. Na ongeveer twee weken ontkiemen ze.

Direct rolklaver en moerasrolklaver bestellen

Inheemse klavertjes zaaien voor insecten Wondklaver

Wondklaver voor zeldzame vlinders

Achter mijn huis heb ik een zanderige en kalkrijke plek. Daar groeit heel veel wondklaver (Anthyllis vulneraria), een van mijn lievelingsplanten in de tuin. Deze plant, die van nature in de duinen groeit, bloeit met donzige bolletjes met gele bloempjes erop en is echt een schoonheid. Een zee van zachtgele bolletjes, waar ik elke dag weer blij van word. Ze houdt van zon en arme, liefst kalkrijke grond en past daarom ook goed in een plantenbak, geveltuin of rotstuin. Met steeds droger wordende zomers in het verschiet, past ze prima in onze tuinen. Wondklaver is ook aantrekkelijk voor insecten. Het is de waardplant voor twee zeldzame vlinders: het dwergblauwtje en het klaverblauwtje. Helaas zien we deze bijna niet meer in ons land, we kunnen ze misschien helpen door deze plant in de tuin te zetten. De nectar van de bloemen wordt gebruikt door honingbijen, hommels en vlinders.

Wondklaver zaaien

Wondklaver zaai je ook in het voor- of najaar. De zaden kunnen na twee weken ontkiemen, maar de kieming kan ook langer duren en onregelmatig zijn. Zoals veel inheemse planten, doet wondklaver aan risicospreiding.

Bestel direct wondklaver

Inheemse klavertjes zaaien voor insecten Bont boonkruid

Bont kroonkruid als bodembedekker

Een andere bijzondere plant, verwant aan de klaverfamilie, is het bont kroonkruid (Securigera varia). Met de opvallende roze bloemen trekt ze heel veel insecten. Dat is wel bijzonder, want de bloemen hebben geen nectar. De hommels en wilde bijen die haar bezoeken komen voor het stuifmeel,
dat ze gebruiken als voedsel voor hun larven. Er zijn daarnaast wel tien soorten vlinders die haar gebruiken als waardplant, en hun eitjes erop afzetten. Bont kroonkruid staat graag op een warme plek, op kalkrijke grond. Geef haar bijvoorbeeld een zonnig plekje tegen de gevel van je huis. Ze kan
zich heel snel uitbreiden, dus je kunt haar, op niet te rijke grond, ook goed als bodembedekker gebruiken.

Bont kroonkruid zaaien

Bont kroonkruid kun je het beste gecontroleerd zaaien, dus in een potje. Het zaad kiemt heel onregelmatig en het kan best lang duren voor het opkomt. Je zaait bont kroonkruid in het voor- of najaar.

Bestel direct bont kroonkruid

Uit: Groei & Bloei april 2025
Tekst (bewerkt) Marijke Akerboom
Beeld iStock en Sandra Verkic