Appelboom en perenboom snoeien

Appelboom en perenboom snoeien

Appel- en perenbomen gaan nu in rust. Tussen december en maart staat de groei stil en dat is een goede tijd om te snoeien. Nu ze kaal zijn heb je ook een goed overzicht.

Hoe snoei ik een jonge perenboom?

Het snoeien van een appelboom en een perenboom gaat op dezelfde manier. Een jonge boom moet nog goed in vorm komen. De stam heeft een aantal zijtakken. Deze vormen de hoofdtakken, ofwel de gesteltakken. Knip de gesteltakken op gelijke hoogte af boven een knop die naar buiten gericht is.

Aan de gesteltakken groeien kleine zijtakjes (spoortjes) waar de vruchten aan komen. Knip die spoortjes terug tot op drie knoppen (verdikkingen). Snoei alle nieuwe scheuten voor een derde terug. Hieraan komen later ook weer spoortjes die na een aantal jaar vruchten gaan geven.

Een oudere appelboom of perenboom snoeien

Heb je een volgroeide appel- of perenboom (vijf jaar of ouder)? Bekijk deze van een afstand voordat je hem gaat snoeien, zodat je kunt zien hoe de vorm is en of de takken goed verdeeld zijn. Verwijder eerst dode, zieke en gescheurde takken. Snoei vervolgens takken die te dicht op elkaar staan, elkaar kruisen of naar binnen groeien. Kort oude takken die geen vruchten meer geven in tot een jonge zijtak. Knip vervolgens alle spoortjes terug tot op drie knoppen. Snoei alleen als het niet vriest. Op naar een mooie nieuwe oogst!