Hoe zaai ik radijs?

Hoe zaai ik radijs?

Radijsjes zijn slechts kleine plantjes en er is dus altijd wel een plekje voor in de tuin. Verder kiemt radijs snel en makkelijk en ze groeit snel. Je kunt al na ongeveer 6 weken radijsjes oogsten. De smaak van radijsje uit eigen tuin is pittiger dan die van radijsjes uit de winkel.

Wanneer zaai ik radijs?

  • Maart – augustus
  • Koel

Je kunt radijsje zaaien van maart tot en met augustus, radijsjes groeien wel graag onder koele omstandigheden, dus levert het zaaien in het voorjaar en de nazomer de lekkerste radijsjes. Midden in de zomer gezaaide radijsjes kunnen nog wel eens voos worden of aangevreten worden door bijvoorbeeld aardvlooien.
 

Waar zaai ik radijs?

  • Volle grond
  • Direct in pot
  • Zon en halfschaduw

Radijsjes zaai je in principe niet voor maar direct in de volle grond. Je kunt radijsjes ook in een pot telen, maar ook dan is het beter om niet voor te zaaien maar gelijk wat meerdere zaden in een wat grotere pot. Je kunt de radijsjes in de volle zon zaaien maar ook in de halfschaduw. De zaden kiemen binnen 1 tot 2 weken (afhankelijk van de grondtemperatuur).

Hoe zaai ik radijs?

Geultje
Afstand 2 cm
Maak een ondiep geultje in de volle grond (of potgrond als je in een pot teelt) en leg daar de zaadjes in, op een afstand van 2 centimeter van elkaar. Dek af met een dun laagje zand van maximaal 0,5 centimeter. Geef regelmatig wat water, de grond mag niet kletsnat zijn maar zeker ook niet uitdrogen.  


Hoe verzorg ik radijs?

  • Beetje bijvoeden
  • Niet uitdrogen

Radijsjes hebben niet heel veel voeding nodig, in een pot met potgrond zit genoeg voeding voor de hele teelt van zaaien tot oogsten. In de volle grond kun je 2 weken voor het zaaien wat moestuinmest geven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de planten niet uitdrogen, geef bij droog weer regelmatig water.   


Hoe oogst ik radijs?

  • Als 2 cm groot
  • Direct blaadjes verwijderen

Je oogst de radijsjes wanneer ze ongeveer 2 centimeter groot zijn, het blad is dan ondertussen zo’n 15 centimeter groot. Veeg met een vinger de grond rond de radijsjes een beetje weg, dan kun je zien welke radijsjes groot genoeg zijn om te plukken en trek die plantjes voorzichtig in hun geheel uit de grond. De radijsjes die nog klein zijn laat je gewoon zitten en oogst je pas wanneer ook die een goed formaat hebben.
Wel belangrijk is het om direct na de oogst de blaadjes van het radijsje af te draaien zodat je alleen nog de knolletjes in je hand hebt, als je de blaadjes aan de radijsjes laat zitten worden de knolletjes binnen enkele uren al zacht. Doe de radijsjes vervolgens in een bakje met koud water, dan blijven ze lekker knapperig. Eet ze dezelfde dag nog op of bewaar ze in het koude water nog maximaal een dag.

Tekst en beeld: Diana Stek

Meer in deze categorie