Schutting vlechten van wilgentakken in Katja’s klustuin

Schutting vlechten van wilgentakken in Katja’s klustuin

De lelijke betonnen schutting in katja's nieuwe tuin gaat zij wegwerken met een zelf gevlochten wilgentenen scherm. Makkelijk, voordelig en praktisch.

Het enige wat je nodig hebt is wilgentenen, die overal te krijgen zijn, een zaag of takkenschaar, een grondboor, en … wat spierballen. Katja laat je stap voor stap zien hoe zij de schutting maakt.Met het Groei & Bloei Tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren onder de arm gaat groenjournalist en tuinboekenschrijver Katja Staring van haar nieuwe saaie tuin een plek vol leven maken. Hoe ze dat aanpakt en waar ze tegenaan loopt, kun je dit jaar volgen, in het magazine, online en op de socials. Hier beschrijft ze haar tweede klus: een wilgentenen schutting vlechten!

Wilg knotten tussen november en april

Knotwilgen hebben om de twee tot drie jaar een knotbeurt nodig, anders worden de takken topzwaar en kan de boom op den duur omvallen. Dat doe je als de bomen in rust zijn. Dus vanaf eind november, zodra de bladeren ervan af zijn, en voordat de bladeren er opnieuw aangroeien in april.
Met de takken en de ‘tenen’ kun je van alles bouwen en maken. Omdat de twijgen soepel zijn, kun je er bijvoorbeeld schermen van vlechten. Dat is een supervoordelige manier om zelf een afscheiding met een natuurlijke uitstraling te bouwen. Bovendien is zo’n vlechtwand ideaal voor klimplanten. Die kunnen zich goed vastgrijpen aan alle takjes en uitsteeksels. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk en makkelijk om te maken.

Waar haal je de wilgentakken vandaan?

Wilgentenen vind je overal: bij een boer, hovenier, plantsoenendienst of natuurorganisatie in de buurt. Vraag of je mag knotten, of misschien kun je wilgensnoeisel komen ophalen. Let er dan wel op dat je een beetje rechte stukken meekrijgt van enige lengte, en als je zelf gaat snoeien is dat ook een aandachtspunt. Met kromme en korte takken is het lastig werken. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die wilgentenen leveren, vaak zijn dat rechte en dus makkelijker te verwerken takken.

Handige tips bij het vlechten van een wilgenschutting

TIP 1: Heb je een groter project waar je meerdere dagen over gaat doen, of verzamel je je bouwmateriaal gedurende een langere periode, leg je takkenbundel dan in een bak water, of op een vochtige plek in de tuin (daar waar altijd een plas blijft liggen).

TIP 2: Het toffe van (schiet)wilg is z’n enorme groeikracht. Als je de takken - net als van vlier en hazelaar – in het najaar of de vroege winter in de grond zet, zullen ze negen van de tien keer opnieuw gaan uitlopen. Het magische is: daarna groeien de in de grond gestoken takken door en lopen de zijtakjes uit. Zo kun je ook een levend wilgenscherm maken. Wilgen schieten heel snel wortel, vooral op vochtige plekken. Doe dat alleen als je de boel van alle kanten in de gaten kunt houden en kunt snoeien, want een wilgenstammetje van anderhalve meter kan binnen een paar jaar tot een fikse boom uitgroeien. In de tuin van De Wilde Weelde op  Bloemenpark Appeltern kun je voorbeelden zien van uiteenlopende wilgenbouwsels.

TIP 3: Van de restanten bouw ik straks in de voortuin een kleine takkenril. Die bestaat uit een dubbele rij stammen, eventueel nog met wat lossere horizontale twijgen, waartussen ik stapels snoeihout horizontaal kan herbergen, jaar in jaar uit, want dat slinkt mettertijd. Zo ontstaat een tuinafscheiding die kan begroeien en waar vogels graag in rommelen op zoek naar lekkere beestjes.

Uit: Groei & Bloei maart 2025
Tekst: Katja Staring, beeld: Sandra Verkic

Volg Katja op haar en onze socials

Op Instagram kun je volgen wat er tussentijds gebeurt: @groei_en_bloei en @dailygreenspiration 

Benodigdheden voor de wilgentenen schutting

Voor het snoeien:

  • Grote takkenschaar en (elektrische) zaag voor het afzagen en afknippen en op maat maken van takken.
  • Een tweede persoon voor het aannemen en wegslepen van takken.
  • Een stevig trapje als je een echte knotwilg knot.
  • Wilgentakken van 1 tot 3 centimeter dikte om mee te vlechten, plus een aantal staanders van ongeveer 6 tot 8 centimeter omtrek.
  • Kleine snoeischaar om de zijtakjes eraf te halen.
  • Scherp mes om de onderzijde af te schillen (als je uitschieten wilt voorkomen).
  • Handschoenen.


Zorg dat je de takken na het snoeien ter plaatse meteen opschoont en sorteert: te kleine zijtakjes eraf knippen of rissen, takken van de verschillende diktes bij elkaar binden. 

Voor het plaatsen:

  • Grondboor.
  • Kleine snoeischaar voor details.
  • Grote takkenschaar om de staanders bovenaan op de juiste maat af te knippen.
Schutting vlechten van wilgentakken in Katja’s klustuin

Stap 1

De schutting is 4 meter breed, dus we kiezen voor 10 tot 12 polsdikke staanders van minimaal 3 meter lang. Die schillen we onderaan een stuk af, zodat ze in dit geval niet zullen uitschieten. Met een grondboor boor ik zo diep mogelijke gaten voor de staanders.

Schutting vlechten van wilgentakken in Katja’s klustuin

Stap 2

Bovenaan trek ik de staanders horizontaal op één lijn met een dikkere tak. Voor het horizontaal vlechten gebruiken we de dunnere takken van ongeveer gelijke dikte, die we steeds linksom en rechtsom inweven. Dit geeft een mooi, stevig weefpatroon.

Schutting vlechten van wilgentakken in Katja’s klustuin

Stap 3

We vlechten tot de gewenste hoogte, en drukken na elke laag de takken wat aan. Ik wil een ‘luchtig’ scherm, dus niet strak aangesloten. Dat is ten eerste minder werk, want je hebt minder materiaal nodig en ten tweede kunnen planten er dan beter in klimmen. Ik zet er een Japanse wijnbes neer als vaste plant en straks ga ik kanariekers en klimmende Oost-Indische kers zaaien voor de eenjarigen die de boel meteen deze zomer zullen opvullen.