Zelf maken: pergola met schuifdak

Zelf maken: pergola met schuifdak

Op warme zomerdagen zit je heerlijk koel op een loungebank of aan tafel, dankzij deze pergola met schaduwdoek. Maak 'm zelf!

Deze tuin ligt op het zuidoosten en is daardoor erg zonnig. Om gesleep met parasols te voorkomen, is gekozen voor vaste schaduwdoeken aan een houten pergola. De pergola
is op maat gemaakt en bestaat uit drie delen. Een rechthoekig deel met schaduwdoek boven het loungeterras, een open vierkant deel in het midden boven de vijver en een rechthoekig deel met schaduwdoek boven het eetterras. De doeken kunnen langs kabels over de twee terrassen open- en dichtgetrokken worden. Het schaduwdoek vouwt op als een harmonica onder een horizontaal gemonteerde plank. Zo blijft het schoon en droog. Omdat de doeken waterdicht zijn, blijven ook de tuinkussens droog tijdens een zomers regenbuitje. De pergola zorgt voor hoogte en geeft steun aan de sierlijke ranken van een druif.

Zelf maken:

  1. Plaats de palen. De staanders meten 12 x 12 x 300 cm en zijn van hardhout. Deze palen van bangkirai zijn 80 cm in de grond gezet en rondom afgestort met turbo-beton.
  2. Plaats de liggers. De liggers bestaan uit dezelfde hardhouten balken. Ze zijn boven op de staanders met houtdraaibouten vlak aan elkaar bevestigd. De bouten zijn verzonken in het hout.
  3. Aan de bovenzijde, waar het schaduwdoek gemonteerd wordt, is over de hele breedte een hardhouten plank pergola met schuifdak gemonteerd. Wanneer het doek is ingetrokken, verdwijnt het helemaal onder deze plank.
  4. Bevestig het schaduwdoek. Hier is gekozen voor op maat gemaakt, waterdicht Wave Sail (www.islifestyle.nl) van 2,80 m x 3,30 m. Bij het schaduwdoek worden bijpassende rvs bevestigingsmaterialen en een katrolsysteem geleverd.
  5. Bevestig de staalkabels op de juiste afstand tussen de liggers van de pergola. De kabels worden door de ogen van het schaduwdoek geregen. Trek de kabels met spanners strak. Via een katrolsysteem wordt het doek open- en dichtgetrokken.

Ontwerp www.karinvandenhoven.nl

Tekst en foto's:  Modeste Herwig (www.garden-and-flowers.nl)

Meer in deze categorie