Bloembollen planten, hoe doe je dat?

Bloembollen planten, hoe doe je dat?

Het buitenseizoen zit erop en de tuin is klaar om in winterslaap te gaan. Vergeet niet om als afsluitende tuinactiviteit bloembollen te planten. Want nu planten betekent in het vroege voorjaar een groot, bont kleurenfeest in de tuin.

Voor de winter

Het najaar is het perfecte moment om voorjaarsbloeiende bloembollen zoals narcissen, tulpen, blauwe druifjes, hyacinten en krokussen te planten. Ze hebben namelijk de kou van de winter nodig om in het vroege voorjaar te kunnen stralen. Door ze voor de winter te planten krijgen ze voldoende tijd om sterke wortels aan te maken. Hoe beter het wortelgestel, hoe mooier ze zullen bloeien. Doe het wel voordat het gaat vriezen.

Als een pro

Je bent nog op tijd? Aarzel niet en pak je kans! Het leuke aan deze klus is dat het enorm veel voldoening geeft. Niet een, maar twee keer. Het plantmoment is een feestje doordat je heerlijk zen wordt van in de tuin werken. En in het voorjaar wordt je nóg een keer wekenlang beloond met jouw zelf uitgekozen en geplante bloembollen. Het is dan tevreden genieten van je kleurenparadijsje.

Maar hoe gaat dat precies, bloembollen planten?

Met deze tips doe je het als een pro:

  1. Verwijder onkruid en kleine steentjes en mix daarna wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren. 
  2. Graaf een gat voor een groep bloembollen of meerdere individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine (2,5 - 5 cm) 7 tot 10 cm diep. 
  3. Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard want dan beschadigen ze. Grote hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine 3 tot 7 centimeter. 
  4. Je kunt ook een ezelsbruggetje aanhouden: houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en houd voor het planten ook 3x de hoogte van de bol aan. Tulpen van 5 centimeter moeten dus 15 centimeter diep en 15 cm uit elkaar worden geplant.
  5. Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde. 
  6. Als de grond droog is, geef ze dan wat water. 


Bloembollen mixen

Je kunt ook wat wilder tekeer gaan en een mix van bloembollen kiezen en ze op goed geluk uitstrooien. Door een mix van bloembollen te kiezen, kun je non-stop van voorjaarsbloemen genieten. Doe de bloembollen in een grote schaal en mix ze door elkaar. Strooi ze uit op de plek waar je de bloembollen wilt planten. Hierna plant je ze. De vuistregel is: 3 keer zo diep planten als de bol groot is.

Lees ook De 10 meest gestelde vragen over bloembollen

Beeld en tekst: www.bulb.com

Meer in deze categorie