Ecologisch tuinieren in maart

Ecologisch tuinieren in maart

Tuinbaas Gust Duchamps van kasteel Hex deelt maandelijks een aantal belangrijke tuinklussen die hij op ecologische manier uitvoert. We lichten drie tuinklussen uit die in maart op de planning staan. Jas aan, gereedschap in de aanslag en met de blote handen in de aarde (of zelfgemaakte compost!).

De kasteeltuin waar Gust in werkt is niet perfect, maar dit streeft hij ook niet na. De paden zijn niet 100% onkruidvrij en tuinresten krijgen een tweede leven. De sleutels tot succes? Biodiversiteit en een gezond ecosysteem.

Ecologisch tuinieren in maart Sneeuwklokjes

Stinzenplanten verspreiden

"Soms kom ik op plaatsen in het onderbos waar stinzenbloemen zoals winterakonieten, krokussen, sneeuwklokjes, narcissen, Corydalis en speenkruid zich al mooi ontwikkeld hebben tot grote groepen. Dan neem ik hier en daar een spadesteek van die bolletjes mee om ze elders uit te planten. Zo werk ik de verdere verspreiding door de tuin in de hand."

Ecologisch tuinieren in maart

De eerst oogst!

''De jonge, gebleekte scheuten van zeekool (Crambe maritima) vormen de allereerste oogst van het jaar. We bleken ze onder terracottapotten; de scheuten die je dan oogst zijn heel zacht van smaak, een ware delicatesse."

Ecologisch tuinieren in maart

Vroeg starten in de platte bak

"In de platte bakken, onder 'koud glas, zaaien we de eerste groenten: erwtjes, wortelen, tuinkers, rucola, kervel en ook kropsla en bloemkool, om laten te verspenen. Daarvoor gebruik ik, net zoals in de serre, fijne, gezeefde compost. Ik zaai op korte rijtjes en dek de zaden af met scherp zand. Een platte bak is een goede manier om vervroegd aan de moestuin te beginnen, zonder dat je een verwarmde serre nodig hebt."

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Tuinkalender

Benieuwd naar alle andere tuinklussen op onze website? Klik hier.

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten
 

Met eigen ogen zien?

Vind bezoekinfo op www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.