Ecologisch tuinieren met Gust Duchamps

Ecologisch tuinieren met Gust Duchamps

Hoe vorm je een landschapspark, een historische rozentuin én een moestuin van 1 hectare om tot een meer ecologische tuin? Gust Duchamps, tuinbaas op kasteel Hex in Belgisch Limburg, geeft ons een inkijk in hoe hij ‘zijn’ kasteeltuin stap voor stap laat evolueren naar een ecologisch paradijs.

Buiten zijn is een gegeven. Gust Duchamps vindt zijn rust in de buitenlucht en in de sereniteit van de tuin. Niet voor niets werkt hij al heel wat jaren als tuinbaas voor kasteel Hex in het Belgische Heers. In deze streek liggen zijn wortels en voelt hij zich thuis. Gust is een bescheiden man van weinig woorden, maar met een enorme liefde voor de natuur. Zijn credo: “Geef een tuin de tijd om te ontstaan en zich te vormen naar zijn bewoners.”
 

Ecologische kasteeltuin

De tuinen van Kasteel Hex liggen er het jaar rond toonbaar bij. Er vinden immers regelmatig evenementen en tuindagen plaats. Uit de 1 hectare grote moestuin worden doorlopend groenten en fruit geoogst voor de familie d’Ursel, die het kasteel bewoont, en voor diners en feestmaaltijden. Van de snijbloemen worden boeketten geschikt. Het onderhoud is intens. Toch kiest tuinbaas Gust doelbewust voor een ecologisch beheer. Geen 100% onkruidvrije paden en borders, geen biljartlakengazons. In de grindpaden mag weleens een (on)kruidje groeien, en een deel van het gazon is hooiland, verrijkt met inheemse bloemen. Er wordt geëxperimenteerd met ecologische oplossingen om plagen onder controle te houden. Tuinresten krijgen er een nuttig tweede leven. Biodiversiteit en een gezond ecosysteem zijn voor Gust de sleutels tot succes.
 

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Van snoeien, compost maken, bijenhotels maken, mulchen, zaden en fruit oogsten, dahlia's rooien tot planten beschermen tegen de vorst: Gust is altijd druk. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Benieuwd naar alle andere tuinklussen op onze website? Klik hier.

Ecologisch tuinieren met Gust Duchamps Gust Duchamps
Ecologisch tuinieren met Gust Duchamps Kasteel Hex

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten
 

Met eigen ogen zien?

Vind bezoekinfo op www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.

Meer in deze categorie