Ecologisch tuinieren in juli en augustus

Ecologisch tuinieren in juli en augustus

Juli en augustus zijn dé zomermaanden. Ze staan in het teken van hoge temperaturen, veel zon en weinig regen. Tuinbaas Gust Duchamps van kasteel Hex tuiniert ecologisch en deelt de belangrijkste tuinklussen. Wij zetten er een paar voor je op een rij. Fijne zomer!

De tuin van kasteel Hex bestaat uit een landschapspark, historische rozentuin en een moestuin van 1 hectare. Je kan je voorstellen dat Gust er maar druk mee is. Zo zijn bepaalde soorten rozen toe aan een knipbeurt, anderen aan een verjongingskuur. De moestuin vraagt ook veel aandacht. Gust: "In de zomer ziet de moestuin er soms wat chaotisch uit. Maar het is een paradijs voor tal van beestjes. Echt ecologisch tuinieren is voor een stuk vaarwel zeggen tegen orde en netheid."

Ecologisch tuinieren in juli en augustus

Rozen knippen

"Bij de doorbloeiende rozen knip ik systematisch de uitgebloeide bloemen weg, tot net boven een goed zichtbaar, sterk oog dat naar buiten is gericht. Als je ze zo terugsnoeit, krijg je snel weer nieuwe bloemen. Knip je de stengel lager af, dan duurt het langer voor er zich weer bloemen vormen, maar je krijgt wel sterkere, langere bloemstengels voor op vaas. Na de snoei geef ik de rozen nog een handje organische meststof met lavameel en kieseriet. Kieseriet is van natuurlijke oorsprong en bevat veel magnesium, voor een goede herbloei."

Ecologisch tuinieren in juli en augustus

Gezonde tomatenplanten

"We plukken nu volop tomaten: Coeur de Boeuf, Ananas Noir, Rose de Bern en Millefleur. De San Marzano laten we verder rijpen, om er later saus (passata) van te maken. In de zomer bespuit ik de tomatenplanten regelmatig met compostthee en silicium. Dat legt een film van biodivers, microscopisch leven over de planten, en beschermt ze tegen ziekteverwekkende sporen. Biodiversiteit begint met het microbioom in de bodem en in en op de plant, van wortel tot bloem."

Ecologisch tuinieren in juli en augustus

De truc met het karton

"Als ik een nieuw bed of stuk moestuin in gebruik wil nemen, bedek ik dat met karton, in plaats van het om te spitten. Ik gebruik een rol karton, maar het kan ook met kartonnen dozen die je openvouwt. Daar strooi ik 10 centimeter zelfgemaakte compost over, en laat het zo tot de volgende lente liggen. Het karton laat regenwater en lucht door, en verstoort het bodemleven niet. Ondertussen sterft onder het karton het onkruid en de grassen af, bij gebrek aan licht. In het voorjaar zaai of plant ik dan direct in de compost. De wormen hebben het karton tegen dan grotendeels tot humus verwerkt."

Ecologisch tuinieren in juli en augustus

Slim omgaan met droogte

"Ik zaai een tweede keer boontjes. Die duw ik in een natte geul, zo kiemen ze het snelst. Sowieso plant en zaai ik altijd met veel water. Voor het planten trek ik een sleuf in de grond en vul die helemaal met water. Dan zet ik de plantjes met hun voeten in de modder, en sluit ik de geul. Op die manier stimuleer je de planten om hun wortels naar beneden te ontwikkelen, met het afdalende water mee, en zijn ze beter bestand tegen komende droogte. Ik geef liever geen water van bovenaf, daarvan wortelen planten oppervlakkig, en worden ze gevoeliger voor droge periodes. Als er echt extra water nodig is, geef ik het met een druppelslang, dicht tegen de groenten aan. Dat is de meest efficiënte manier."

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Benieuwd naar alle andere tuinklussen van de maand mei op onze website? Klik hier.
 

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten
 

Met eigen ogen zien?

Op 9 en 10 september 2023 wordt het Hex Garden Festival georganiseerd. Ga voor meer bezoekinfo naar www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.