Zaad bestellen van vroege eenjarigen

Zaad bestellen van vroege eenjarigen

Esther en Joke van Festina Lente Tuin tippen de leukste planten om te zaaien. In dit artikel: eenjarigen die je vroeg kunt zaaien en die vroeg bloeien. Ook zin om aan de slag te gaan? Je kunt de zaden meteen bestellen!

Onmisbare eenjarigen

Eenjarige planten zijn onmisbaar, ze voorzien de tuin van het vroege voorjaar tot aan de late herfst van kleur. Door het gebruik van eenjarigen is de tuin bovendien elk jaar anders. Vaak zaaien ze zich spontaan uit en ze verschijnen dan op plekken die je zelf niet had bedacht. Eenjarigen verrassen ons nog altijd!

Vroege bloeiers

De vroege bloeiers zaaien we tussen eind februari en begin maart in de koude kas. Zodra er een kiem met twee bladparen te zien is, worden ze verpot en gaan ze al snel naar buiten om af te harden. Zijn de plantjes 10 centimeter hoog, dan toppen we ze. Zo krijg je vollere planten.

1. Linaria maroccana

Vlasleeuwenbekjes groeien gemakkelijk en zaaien zich lekker eigenwijs uit in de tuin. Ze geven een mooi verticaal accent en zijn zowel solitair als in een flinke groep heel mooi toe te passen. Knip de uitgebloeide bloemen steeds weg of gebruik ze in kleine boeketjes, dan houdt de bloei lang aan. Er is een lage (30cm) en een hogere (60cm) soort.

2. Malcolmia maritima

Een lieflijke plant in een pastel-gekleurde mix. Groeit lekker compact, en is daardoor heel geschikt voor potten en bakken. Op de kwekerij zaait hij zich geweldig uit tussen de tegels, daar vormt hij in het voorjaar gezellige bloeiende polletjes die veelvuldig worden bezocht door de bijen. Zoals de naam al doet vermoeden kan hij ook in kustgebieden prima presteren. Bovendien geuren de bloemen heerlijk!

3. Omphalodes linifolia

‘Witte onschuld’ is de Nederlandse naam van deze schoonheid. Het blad is grijs en de witte bloemen lijken er luchtig boven te dansen. Omphalodes kan ook wel wat schaduw verdragen en zaait zich gemakkelijk uit. In dat geval verschijnen de jonge planten al
in het najaar, dus wel even opletten dat je ze niet wegwiedt!

4. Eschscholzia californica

De welbekende slaapmutsjes staan op de kwekerij al vroeg in het voorjaar te bloeien in onze ‘gravelgarden’. Dat is een stukje terras achter de kas. Lekker in de zon en flink droog, daar houden ze van. Het is een uitstekende plant voor in een geveltuintje op het zuiden. Je hebt er geen omkijken naar. En eenmaal aan de bloei zaaien ze zichzelf uit.

Zaad bestellen van vroege eenjarigen

Zaad bestellen van vroege eenjarigen

  1. Linaria maroccana 'Fairy Bouquet' 30cm en Linaria maroccana "Northern Lights' 60cm
  2. Malcolmia maritima 
  3. Omphalodes linifolia
  4. Eschscholzia californica

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit: Groei & Bloei Jan/feb 2021
Tekst: Esther Schonenberg

Je kunt Festina Lente ook bezoeken: 
Kwekerij Festina Lente tuin
1e Mientlaan 13 in Katwijk
www.festinalentetuin.nl

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Meer in deze categorie