Ecologisch tuinieren in april

Ecologisch tuinieren in april

De temperaturen stijgen en de zon laat zich vaker zien. Het is lente! Tijd om de tuin in te gaan met Gust Duchamps, tuinbaas van Kasteel Hex. Gust deelt ook deze maand handige tuinklussen die hij op een ecologische manier uitvoert. Handen uit de mouwen en aan de slag.

Naast een grote schoonmaak, is Gust in april bezig met het 'brouwen' van netelgier en compostthee. Ook maakt hij goed gebruik van doorlevende groenten als selder, roomse kerval en oerprei. Hier kan bijvoorbeeld een heerlijke lentesoep van gemaakt worden. Benieuwd wat er nog meer op de planning staat? We lichten drie tuinklussen uit.

Ecologisch tuinieren in april

Mulchen is een must

"Tussende vaste beplanting strooi ik nu een flinke laag houtschors. Zo'n mulchlaag is het beste middel tegen onkruidontwikkeling. Bijkomende voordelen: de planten zijn beter bestand tegen langdurige droogte en de mulch stimuleert het bodemleven."

Lees meer over mulchen in het artikel over punt 1 van het Groei & Bloei Tienpuntenplan: de bodem is de basis.

Ecologisch tuinieren in april

Bijenhotel

"Naast de honingbij leven er in onze tuin tal van solitaire bijen zoals de metselbij, het vosje en de zandbij. Speciaal voor hen hangen we bijenhotels op, waar ze in kunnen nestelen. Zo'n hotel kun je makkelijk zelf maken met stukjes bamboe of de holle stengels van vaste planten. Werk de randen van de 'buisjes' bij met schuurpapier of een ronde vijl, zodat de bijen er hun vleugels niet aan scheuren."

Ecologisch tuinieren in april

Le croc à rosiers

"Nu de rozensnoei achter de rug is, maak ik met een kleine drietand de bladspiegel onder de struikrozen vrij van graspollen en onkruid. Die drietand wordt in het Frans le croc à rosiers genoemd. Hij heeft een handige, korte steel, waardoor je meer kracht kunt zetten. Ik maak ook de bodem voorzichtig los. Hoewel rozen penwortels hebben die zeer diep wortelen, liggen er ook wortels dicht bij de oppervlakte; die wil ik zo min mogelijk verstoren."

Meer over bijen- en insectenhotel

Wat is biodiversiteit nu precies en wat kun je zelf doen in je tuin om er aan bij te dragen? We delen een aantal fijne artikelen en tips:

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Benieuwd naar alle andere tuinklussen op onze website? Klik hier.

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten
 

Met eigen ogen zien?

Vind bezoekinfo op www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.