1. Voed de bodem en spit liever niet

1. Voed de bodem en spit liever niet

Tuinieren begint bij de bodem. Schimmels, bacteriën en bodemdiertjes zorgen voor een gezonde bodem. Planten krijgen daarin een goede start en zijn weerbaarder tegen ziekten. 

Spitten?

Spit zo min mogelijk, zo houd je de bodemstructuur in tact wat belangrijk is voor toe-en afvoer van water & voedingsstoffen  Knip planten pas in het voorjaar af en laat het snoeisel liggen. Laat ook afgevallen blad zoveel mogelijk liggen (niet in de vijver of op het gazon). Doordat het ter plekke verteert, voedt het zo het bodemleven dat de planten weer voedt.  Het dient zo ook als ‘mulch’, een laagje van plantaardig materiaal dat niet alleen de bodem voedt, maar deze ook beter bestand maakt tegen temperatuurschommelingen, water beter vast laat houden/ af laat voeren en huisvesting biedt voor insecten.

Bodemtest

De bodem in jouw tuin is een belangrijke factor bij het bepalen welke planten zich in jouw tuin thuis voelen. Je kunt de grond eenvoudig testen en nagaan op welke manier je de grond kunt verbeteren.

Bekijk de video over het doen van een bodemtest

Mulchen

Door het afdekken van de grond met organisch materiaal droogt de bodem minder snel uit en het organisch materiaal zal langzaam verteren en de grond voeden met voedingsstoffen en het humusgehalte verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten organisch materiaal die je kunt gebruiken als mulch.

Bekijk meer materiaal om te mulchen 

Bekijk de video over watergeven en mulchen

Als je tuiniert is vooruitkijken naar de toekomst een must. Bij het tuinieren van de toekomst speelt het klimaat meer dan ooit een belangrijke rol. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei-tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren.