1. De bodem is de basis

1. De bodem is de basis

Tuinieren begint bij de bodem. Schimmels, bacteriën en andere bodemdiertjes zorgen voor een gezonde bodem. Planten krijgen daarin een goede start en zijn weerbaarder tegen ziektes. Koester de bodem; knip planten in het najaar niet af, maar laat ze staan tot het voorjaar. Laat ook afgevallen blad zoveel mogelijk liggen (maar niet in de vijver of op het gazon) zodat het rustig kan verteren.

Bodemtest

De bodem in jouw tuin is een belangrijke factor bij het bepalen welke planten zich in jouw tuin thuis voelen. Je kunt de grond eenvoudig testen en nagaan op welke manier je de grond kunt verbeteren.

Bekijk de video over het doen van een bodemtest

Mulchen

Door het afdekken van de grond met organisch materiaal droogt de bodem minder snel uit en het organisch materiaal zal langzaam verteren en de grond voeden met voedingsstoffen en het humusgehalte verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten organisch materiaal die je kunt gebruiken als mulch.

Bekijk meer materiaal om te mulchen 

Bekijk de video over watergeven en mulchen

Als je tuiniert is vooruitkijken naar de toekomst een must. Bij het tuinieren van de toekomst speelt het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei-tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren.