Vuurdoorn snoeien

Vuurdoorn snoeien

De wintergroene vuurdoorn (Pyracantha coccinea) fleurt van eind zomer tot begin winter vele muren en schuttingen op met zijn rode, gele of oranje bessen. De vuurdoorn kan twee tot drie meter hoog worden. Je kunt de vuurdoorn heel goed snoeien en in een vorm leiden. Als ondoordringbare haag misstaat de vuurdoorn ook niet!

Hoe en wanneer kun je de vuurdoorn snoeien?

Net als alle vroegbloeiende heesters kan een vuurdoorn na de bloei (mei-juni) worden gesnoeid en geleid. Juli/augustus is een prima tijd. Dan is ook al te zien waar de bessen komen. 

De takken met bessen laat je bij voorkeur zitten (tenzij ze helemaal de verkeerde kant op groeien, zie hieronder bij Leiden van een vuurdoorn). De takken zonder bessen kun je tot een paar centimeter van de oorsprong snoeien. Ook tijdens de zomer en in het najaar, als de vruchten al mooi kleuren, kun je doorgaan met het weghalen van takken die voor het begroeien van de muur of schutting niet nodig zijn. Door deze manier van snoeien en leiden zie je soms mooie kunstwerken ontstaan!


Leiden van een vuurdoorn

Heb je net een vuurdoorn geplant en wil je hem tegen een muur of schutting leiden, ga dan als volgt te werk:

  1. Neem de hoofdtak en zet die eventueel vast tegen een rek. 
  2. De zijscheuten, die horizontaal groeien, kort je direct wat in (tot ca een kwart) en bind je ook aan het rek. 
  3. Alle zijscheuten die niet horizontaal of in de juiste richting groeien (bijvoorbeeld van de muur of schutting af), knip je helemaal weg.
  4. De volgende jaren doe je steeds hetzelfde; je knipt alles weg wat de verkeerde kant op groeit. Daarnaast knip je elke zijtak die op de horizontaal geleide takken groeit tot op de helft weg.
     

Vuurdoornhaag snoeien

Heb je een vuurdoorn als haag staan, dan kun je hem 2 tot 3 keer per jaar met een heggenschaar in vorm knippen. Dit kan wel ten koste gaan van de bloei en het aantal bessen.
 

Tips vuurdoorn:

  1. Vuurdoorns hebben scherpe doorns op de twijgen en dat maakt de vuurdoorn tot een mooie schuilplaats voor vogels. Uiteraard smullen zij ook van de bessen.
  2. Je kunt een vuurdoorn heel goed als brede, ondoordringbare haag planten. Ook fijn voor vogels en andere beestjes, maar met zijn stekels houdt zo'n haag ook ongewenste indringers buiten je tuin. 

Heb je nog meer vragen over het snoeien van bepaalde planten? Hier vind je alle artikelen en video's over snoeien.