Tentoonstelling Tulpenkoorts bij Museum De Zwarte Tulp Lisse

18 maart 2023 t/m 27 augustus 2023

18 maart t/m 27 augustus 2023

Over de Tulpenkoorts van 1636/37 doen de wildste verhalen de ronde, maar de waarheid is minder opzienbarend. Voor de prijs van een tulpenbol kon je zeker geen Amsterdams grachtenhuis kopen, er waren geen grootschalige faillissementen en niemand is van wanhoop in de gracht gesprongen.
Het hoogste bod ooit, op een bol van de Viceroy-tulp, in februari 1637 - 4200 gulden - werd waarschijnlijk nooit betaald omdat toen de markt instortte. Waarom die markt instortte, is nog altijd een raadsel. Te veel aanbod? Onzekerheid over de kwaliteit (de bollen zaten immers nog in de grond)? Invloed van de pest die ook bollenkwekers velde? De economische regel dat een oververhitte markt eens instort?

De tentoonstelling Tulpenkoorts vertelt wat er wel gebeurde in de eerste helft van de zeventiende eeuw, hoe de tulp van een gewild verzamelobject een handelsobject werd en daarna een speculatieobject. Hoe er eerst werd gehandeld in de bloeiende tulp, daarna in de bollen en tot slot in bollen die nog in de grond zaten en die door speculanten soms een aantal keren werden doorverkocht in de hoop op steeds grotere winsten. En wat er gebeurde, en niet gebeurde, toen de markt in februari 1637 instortte, tot vreugde van spotprentmakers en dichters van honende verzen. 
 

Open dinsdag t/m zondag van 13-17 uur.

Info: www.museumdezwartetulp.nl

  • LocatieHeereweg 219
   2161 BG Lisse
   Noord-Holland
  • Kosten€ 10,-
  • Kosten info
  • Museumkaart is geldig