Ecoflora viert 30ste verjaardag tijdens lente-opendeurdagen
Ecologische kwekerij Ecoflora in Halle blaast dit jaar 30 kaarsjes uit. Zaakvoerders Freddy en Naomi Sparenberg nodigen iedereen uit om tijdens het feestelijk lente-opendeurweekend op 6 en 7 april te klinken op 30 jaar in het teken van ecologisch tuinieren. Plaats van afspraak is de tussen de velden gelegen hoeve aan de Ninoofsesteenweg 671.
Enkele tientallen bakken met inheemse planten onder een honderdjarige appelboom. Wat verder een piepklein winkeltje met zaden en tuinproducten voor de biologische (moes)tuin. Zo ging het avontuur van wilde plantenkwekerij Ecoflora precies dertig jaar geleden op een kleinschalige manier van start. “Mensen verklaarden mij destijds een beetje gek. Van “onkruid” verkopen je job maken, dat ging volgens hen niet. Nu, drie decennia later, werken mijn dochter Naomi en ik tijdens het hoogseizoen samen met veertien medewerkers”, zegt zaakvoerder Freddy Sparenberg.
500 verschillende planten, 700 soorten zaden
De focus van Ecoflora bleef doorheen al die jaren liggen op het in Vlaanderen unieke aanbod van ruim 500 soorten inheemse planten en struiken. De vraag naar inheemse planten neemt ook nog steeds toe. Daarom biedt de kwekerij naast vaste planten ook regionaal geproduceerde zaadmengsels aan waarmee je een inheemse bloemenweide kan inzaaien. En wie zelf groenten wil kweken kan bij Ecoflora kiezen uit een assortiment van 700 soorten biologische moestuinzaden.
Lijn voortzetten
Met Freddy’s dochter Naomi, sinds begin dit jaar medezaakvoerder, is de opvolging binnen het familiebedrijf trouwens verzekerd. Naomi nam de voorbije zeven jaar al allerhande taken binnen Ecoflora op zich en zal op termijn de zaak volledig overnemen. “Ik zal daarbij mijn eigen accenten leggen, maar de lijn van de voorbije dertig jaar wordt zeker voortgezet”, vertelt Naomi. “Ecoflora zal dus ook de komende jaren blijven inzetten op het belang van inheemse wilde planten, zowel in tuinen als in de openbare ruimte.”
Die keuze voor planten die hier van nature thuishoren is erg belangrijk, legt Naomi uit: “Inheemse planten zijn aangepast aan ons klimaat en bodem. Daardoor zijn ze volledig winterhard en weinig ziektegevoelig. Inheemse planten leveren ook een veel grotere bijdrage aan de biodiversiteit dan gecultiveerde en meer exotische planten, die vaak niet herkend worden door onze inheemse insecten en dus weinig of geen rol spelen als voedsel- en waardplant.”
Lente-opendeurdagen
alles voor de bio-moestuin (bio-zaden, pootgoed en planten)
uitgebreid assortiment aan fruitbomen en (bio-)kleinfruit
inheemse wilde planten, kruiden en medicinale planten
zaadmengsels voor inheemse bloemenweiden
bio-meststoffen en eco-gewasbescherming
nestkasten
⚱ aardewerk gedraaid in Nederland: bloempotten, bleekpotten & olla's
infostands rond biodiversiteit en ecologisch (moest)tuinieren (Natuurpunt, Velt, herboristerie ‘De Kruidotheek’, …)
hapjes en drankjes van vegan foodtruck ‘El burro fantastico’
Van 10 tot 18 uur.
02-3617761,www.ecoflora.be