Planten- en Tuinfeest bij Les Jardins d’Aywiers in Lasne (België)

30 september 2022 t/m 2 oktober 2022

30 september t/m 2 oktober 2022

Tijdens het Planten- en Tuinfeest van Aywiers maken de enthousiaste bezoekers kennis met meer dan 200 gepassioneerde tuinprofessionals in de betoverende omgeving van de voormalige abdij van Aywiers in het Belgische Lasne.

DE LIEFDE VOOR DE HERFST
Waarom houden tuinliefhebbers zo ontzettend veel van de herfst? Het spreekt voor zich dat ze zich allemaal verheugen op het prachtige kleurenpalet en de oogsten die eraan zitten te komen. De zomer en zijn onvermijdelijke tegenslagen als gevolg van onweders, slakken of de droogte is al bijna vergeten. In het naseizoen komt de tuin weer helemaal tot bloei. Hij krijgt opnieuw kleur en een frisse toets. De Homo hortensis haalt met plezier weer de spade, de kruiwagen en de schoffel uit het tuinhok en zit boordevol plannen.
De oktobereditie van het Planten- en Tuinfeest van Aywiers kon op geen beter moment plaatsvinden en speelt in op dat enthousiasme. Met de hulp van de boomkwekers die zich aan de abdij verzamelen, krijgen de plannen concreet vorm. De liefhebbers weten namelijk dat het tuinjaar op dat moment begint, en niet - zoals sommigen denken - aan het einde van de winter. Planten, oogsten, zaaien, schoonmaken, bedekken met stro, ... : dit veelgeprezen seizoen biedt tal van mogelijkheden. Van luieren in de zon is dus geen sprake. 

ACTIVITEITEN
- De stand 'Coup de Coeur' van Marie-Pascale Vasseur, Marie-Noëlle Cruysmans en Tessa de Villegas, die hier de favoriete plant voorstellen van elke exposant en de bezoekers met veel plezier tips geven en over hun passie praten.

- Workshop door Marc en Bénédicte Verhofstede (HUMUS). Hoe blaas je je bodem – dat levende wezen dat we zo hard nodig hebben om allerlei lekkers te kweken – nieuw leven in, en hoe ga je het best om met compost?
o Zaterdag en zondag om 11, 13, 15 en 17 u. 

- Workshop door Lens Roses over het snoeien van rozenstruiken
o Zaterdag en zondag om 15 u.

- Rondleiding in de oude Abdij van Aywiers, gevolgd door een degustatie van Lutgarde
o Zaterdag en zondag om 15 u.

LEZINGEN
- Workshop-lezing van Rym Zoughlami (natuurgenezer) – ‘Super aliments du jardin et d’ailleurs’ (Supervoedsel uit de tuin en elders)
o Zaterdag 10u30

- Lezing van Stefania Cao: ‘Les clés d’un sol vivant’ (De sleutels van een levende bodem)
o Zondag 11u 

- Lezing van Luc Noël: ‘Le Jardin face au Réchauffement Climatique’ (De tuin en de klimaatopwarming)
o Zondag 14u

VOOR DE KINDEREN
- De vzw 'Kids’Care - Les amis de l'HUDERF' organiseert creatieve workshops voor kinderen (deelname in de kosten ten voordele van de vzw) www.kidscarehuderf.be
- Leren klimmen in een grote eik in het park van Aywiers, samen met 'Grimpe d'Arbres' (Simon de Voghel)

Van 10-18 uur.

Info: + 32 633 20 21, infos@aywiers.be, www.aywiers.be, http://www.aywiers.be

NB: beperkte eetgelegenheid in het park

  • LocatieRue de l’Abbaye 14
   B-1380 Lasne
   België
  • Kosten€ 10,- (voorverkoop via website); € 12,- (aan de kassa)
  • Kosten info
  • Parkeren gratis