De 10 meest gestelde vragen over bloembollen

De 10 meest gestelde vragen over bloembollen

In de herfst plant je bloembollen om met een beetje geluk in januari al sneeuwklokjes in je tuin te zien. Daarna volgen o.a. de krokussen, irissen en tulpen! Zo heb je al vroeg een kleurrijke en fleurige tuin. Wil je ook met bloembollen aan de slag, maar weet je niet zo goed hoe? Lees hier de 10 meest gestelde vragen over bloembollen.

Onderaan de pagina kun je een handige bloeikalender downloaden.

1. Wanneer moet ik bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Ook vroege bloeiers zoals sneeuwklokje en irrissen plant je in het najaar.
Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s en calla’s plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

2. Hoe plant ik bloembollen?

  1. Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar.
  2. Graaf een gat met een spade of een bollenplanter.
  3. Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  4. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

3. Wat is de beste plantafstand en plantdiepte om bloembollen te planten?

Er is een ezelsbruggetje om te onthouden hoe diep en hoe ver uit elkaar je bloembollen plant. Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en houd voor het planten ook 3x de hoogte van de bol aan. Tulpen van 5 centimeter moeten dus 15 centimeter diep en 15 cm uit elkaar worden geplant.

4. Kan ik bloembollen in potten planten?

Bloembollen kunnen prima in potten worden geplant. Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is, en dat er een gat onderin zit, zodat het teveel aan water kan weglopen. De pot moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben.

  1. Leg onderin de pot een laag oude potscherven, hydrokorrels of grind voor een goede waterafvoer.
  2. Strooi een laag potgrond over de potscherven, hydrokorrels of grind.
  3. Plant de bloembollen in de potgrond. Voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen. Ze kunnen dichter op elkaar geplant worden dan in de tuin; maximaal een boldikte uit elkaar.
  4. Doe bovenop de bloembollen een laag potgrond en druk dit stevig aan.
  5. Geef als laatste stap wat water.
  6. Zorg ervoor dat de potten worden beschermd tegen strenge vorst. Dit doe je door stro of noppenfolie om de pot te doen. Je kunt ze gedurende de vorstperiode ook in de schuur zetten.


5. Wat is lasagnebeplanting?

Lasagnebeplanting is een manier om bloembollen te planten die ook wel etagebeplanting genoemd wordt. Het betekent dat bloembollen in laagjes boven op elkaar worden geplant, net als een lasagnegerecht of de etages van een flat. De laatbloeiende bloembollen komen onderin en de vroegbloeiende bloembollen bovenin. Doordat de bloembollen in laagjes van juiste bloeivolgorde worden geplant, bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen, als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien, zoals hyacinten en tulpen. Deze opvolgende bloei zorgt ervoor dat je extra lang kunt genieten – van januari tot soms wel in mei.

Bestel hier een pakket biologische bollen voor lasagnebeplanting

6. Welke grond hebben bloembollen nodig?

Bloembollen groeien en bloeien eigenlijk in elke grond, zolang de grond maar goed water doorlaat. In het eerste jaar is bemesten niet nodig omdat alle groeistoffen in de bloembol zitten.

7. Moet ik de bloembollen na het planten water geven?

Geef de voorjaarsbloeiende bloembollen meteen na het planten water. Zo worden ze aangespoord om wortels te maken. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe beter de bloembol tegen kou en vorst kan. Bloembollen in potten hebben in de periode na het planten ook nog water nodig omdat de grond in potten sneller uitdroogt. Zomerbloeiende bloembollen hebben direct na het planten extra veel water nodig. Houd de grond in de tuin of in de potten/plantenbakken na het planten vochtig.

8. Komen mijn bloembollen volgend jaar weer op?

Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.

9. Kan ik bloembollen bewaren?

Het beste is om de bloembollen zo snel mogelijk te planten. Als dit niet kan dan kun je de bloembollen even op een droog en koel plekje bewaren, zoals in de garage of kelder. Houd goed in de gaten of er door de hoge luchtvochtigheid schimmel op de bloembollen groeit. Als dit gebeurt dan kun je de bloembollen het beste even laten drogen en direct daarna in de tuin planten.

10. Kunnen bloembollen tegen sneeuw?

Sneeuw is geen probleem voor bloembollen. Sneeuw isoleert juist tegen de vorst en daarmee worden de bloembollen beschermd.

Tekst en beeld: iBulb, www.bulb.com

Meer in deze categorie