Bladerbeesten!!!

Bladerbeesten!!!

Met allerlei materialen uit de tuin kun je de leukste bladerbeesten maken. Grappige, lieve of juist enge beesten: gebruik je fantasie! Als hij klaar is, kun je het bladerbeest op een bamboestok prikken en in de tuin of in een bloembak op het balkon zetten.

Dit heb je nodig:

 1. bal van piepschuim (10 cm)
 2. bamboestok
 3. spelden
 4. stevige blaadjes, bijv. van Elaeagnus (olijfwilg), Prunus (laurierblaadjes), klimop
 5. versieringen zoals conifeer, besjes, knopen, kralen
 6. snoeischaartje
 7. stevig glas

Maak eerst een punt aan de bamboestok door hem met een snoeischaar schuin af te knippen (vraag eventueel een volwassene om te helpen). Steek de stok in de bal en haal hem er weer uit.

Als je wilt, kun je hier de werkbeschrijving printen

Tekst en Beeld Birgit Davids

 • Bladerbeesten!!!
  1

  Leg de bal met het gat omhoog op een glas, zodat hij niet weg kan rollen tijdens het werken. Knip de blaadjes los van de takken en sorteer ze op gelijke grootte.

 • Bladerbeesten!!!
  2

  Je werkt dakpansgewijs, zodat de blaadjes elkaar wat overlappen. In dit geval valt de tweede rij blaadjes over de steeltjes van de eerste rij. Begin rondom het gat. Leg de blaadjes een voor een op de bal met de topjes van het blad in de richting van het gat, en met de steeltjes naar beneden.
   

 • Bladerbeesten!!!
  3

  Prik ze vast met de spelden.

 • Bladerbeesten!!!
  4

  Prik nu een tweede rij blaadjes vast met de speldjes. De blaadjes kunnen al iets groter worden.

 • Bladerbeesten!!!
  5

  Doe er steeds weer een nieuwe rij blaadjes over, totdat de hele bal bedekt is. In het midden van de bal kunnen de blaadjes.
   

 • Bladerbeesten!!!
  6

  Maak nu ogen door andere kleine blaadjes op de bal vast te prikken. Hier bovenop kun je  een besje vastzetten met een speld. De ogen kun je ook maken door een paar knopen of kralen op de bal met spelden vast te zetten.

 • Bladerbeesten!!!
  7

  Maak naar eigen inzicht haren, een staart, vleugels, een neus of snavel. Ook kan het bladerbeest pootjes krijgen door takjes in het piepschuim te steken.

Meer in deze categorie