Jouw eigen kerstboompje

Jouw eigen kerstboompje

Maak je eigen kerstboom, met de kleuren en versieringen die jij mooi vindt. De basis, een potje met gestapelde blokken steekschuim volgestoken met coniferengroen, is voor iedereen gelijk. Maar daarna kun je er helemaal je eigen draai aan geven. Dit zijn de boompjes van Daan en Cas!

Dit heb je nodig:

 • bloempotje (10 cm doorsnede)
 • 2 blokken steekschuim
 • 1 lange satéprikker of dun bamboestokje coniferengroen
 • wikkeldraad
 • wol, (glitter)verf en kwast
 • dennenappels, eikeltjes
 • kerstballetjes
 • ijzerdraad
 • allesknipper, mesje en lijmpistool


Zo ga je te werk:

 1. Vul de pot met steekschuim.
 2. Snijd de rest van het steekschuim in kleinere blokken die steeds iets smaller worden.
 3. Zet ze op elkaar op de bloempot en steek ze vast door er van boven naar beneden een lange houten prikker doorheen te steken.
 4. Maak het steekschuim met een mesje in kegelvorm, zodat het op een kerstboom lijkt. Dit doe je door de hoeken weg te snijden. (Vraag eventueel hulp van een volwassene.)
 5. Steek de vorm helemaal vol met coniferengroen.
 6. Plaats de onderste takjes tussen het steekschuim en de potrand, zodat je geen steekschuim meer ziet.
 7. Maak het wikkeldraad vast aan een coniferentakje en draai het strak om het coniferengroen, zodat je een gladde kegelvorm krijgt. Je kunt een paar keer van onderen naar boven en weer van boven naar beneden wikkelen, totdat alle uitsteeksels omwikkeld zijn.
 8. Geef de boom een leuk kleurtje door er een draadje wol omheen te winden. Doe dit een paar keer. Hierdoor blijven de takjes nog beter in de kegelvorm zitten.
 9. Versier dennenappeltjes, eikels, eikendopjes met verf en glitter.
 10. Nu ga je de kerstboom versieren. Om de kleine kerstballetjes vast te maken, maak je een klein haakje van ijzerdraad. Dit haakje prik je in de kerstboom.
 11. De dennenappels kun je op draad zetten, door een stukje ijzerdraad tussen de schubben door te halen, en de uiteinden in elkaar te draaien. Het uitstekende stuk draad steek je in de kerstboom.
 12. De eikeltjes, dopjes en eventueel knoopjes, kraaltjes of ander klein materiaal kunnen in de kerstboom gelijmd worden met een lijmpistool. Omdat de lijm heet is, doe dit daarom niet zelf, maar vraag het aan een volwassene.
 13. Om de kerstboom nog wat speelser te maken, kun je er enkele ranken van een klimplant omheen draaien, bijvoorbeeld duitse pijp (Aristolochia), clematis of passiebloem.
 14. Klem ze onder het ijzerdraad of onder de wol, of zet ze vast met een haakje van ijzerdraad.
 15. Je kunt ook een kralensnoer, kerstboomslingers en zelfs lampjes in het kerstboompje verwerken. 

Tekst en beeld Birgit Davids

Meer in deze categorie

Tags