Zomerse schelpenkrans DIY

Zomerse schelpenkrans DIY

Zon, zomer, zandstrand. Deze schelpenkrans brengt meteen een zomerse sfeer op je terrastafel of balkon. De krans is bovendien eenvoudig zelf te maken en ook een leuke manier om op een regenachtige vakantiedag je strandsouvenirs te verwerken. Het lijmwerk vergt wat tijd, maar het resultaat is de moeite meer dan waard: iets moois én blijvends.

We laten stap-voor-stap zien hoe je de schelpenkrans zelf kunt maken. Dit heb je nodig:

 • lijmpistool met 10 lijmpatronen 
 • (knip)tang
 • stevig wikkeldraad 
 • Strokrans, doorsnede 30 cm 
 • katoenvezel of sisal, alternatief: ongesponnen schapenwol of flink veel watten
 • 8 zadelschelpen (Capiz)
 • ca. 1 kilo gevarieerde schelpen van groot naar klein 
 • blanke glassteentjes
 • windlicht met kaarsje of waxinelichtje
 • lavendelbloemetjes 
   
Zomerse schelpenkrans DIY Stap 1

Lijm met een lijmpistool de zadelschelpen op de achterkant van de strokrans. Start met twee zadelschelpen aan weerszijden van het ophangpunt. Leg de overige zadelschelpen op de krans om de verdeling te bekijken, ze mogen elkaar overlappen. Zorg dat de zadelschelpen aan de buitenzijde uitsteken en niet aan de binnenkant om straks houvast te hebben bij het verwerken van de overige schelpen. Lijm ze vast.

Zomerse schelpenkrans DIY Stap 2

Draai de krans om en lijm telkens kleine plukjes katoenvezel rondom de kransen van binnen naar buiten. Je ziet de zadelschelp nu een stukje uitsteken, zo kun je de krans iets vergroten en hebben tegelijkertijd de overige schelpen hierdoor een stevig steunpunt.

Zomerse schelpenkrans DIY Stap 3

Plaats als eerste bovenop drie grote schelpen in een driehoek en daarna drie middelgrote schelpen - Lily koos voor riviermossel- en oesterschelpen. Deze creëren een rustpunt in de krans. Selecteer een schelpensoort waarvan je er bijvoorbeeld tien hebt, verdeel deze over de krans. 

Zomerse schelpenkrans DIY Stap 4

Werk zo verder: verdeel telkens tien schelpen van één soort over de krans om het geheel te vullen. Vul de lege plekken en gaatjes die nog zijn overgebleven met losse mooie schelpen. 

Zomerse schelpenkrans DIY Stap 5

Lijm voor een sprankel effect in de grote schelpen enkele blanke glassteentjes. 

Plaats de schelpenkrans op een grote spiegel of een mooie royale schaal. Strooi in het midden van de krans lavendelbloemetjes. Een windlicht maakt het compleet – of kies voor een vaas met bloemen of een mooie plant.

Zomerse schelpenkrans DIY

Tip:
Niet genoeg schelpen kunnen verzamelen? Plak na de plukjes katoenvezel eerst kleine stukjes schors, bananenblad of drijfhoutjes (gevonden tijdens een strandwandeling) op de krans. Lijm daarna de grote schelpen en volg de beschrijving.

Floral artist Lily Beelen maakte dit arrangement voor Groei & Bloei. Lily Beelen, ‘Just Lily’, werkt als freelancer voor bloemisten, geeft demonstraties en workshops in binnen- en buitenland voor zowel amateurs als professionals. Ook geeft Lily gastlessen en -cursussen op scholen en creëert ze designs voor speciale gelegenheden. 

www.instagram.com/lilybeelen
www.facebook.com/lilybeelen

Veel succes en deel je creaties met ons!

Floral artist Lily Beelen voor Groei & Bloei

Productie en tekst: Anita Meuleman
Arrangement en beeld: Lily Beelen
Beeldbewerking: Fred Roest