Saladebar aan huis

Saladebar aan huis

Bij de achterdeur van Vera Greutink staat een teil met saladegroenten. Bladmosterd, rucola, losbladige sla, winterpostelein en veldsla ... Van mei tot augustus wordt de teil driemaal achtereen ingezaaid of beplant - en driemaal leeggegeten. Vera legt uit hoe ze dat voor elkaar krijgt.

Wat is de ideale plek voor het telen van je groente? De moestuin in het zicht van het keukenraam heeft het natuurlijk goed. De bedden krijgen water wanneer dat nodig is, het onkruid wordt meteen verwijderd, en er zal volop van worden geoogst. Maar ja, wie heeft daar plaats? Gelukkig kun je ook veel doen op een kleine plek dicht bij huis, áls er maar voldoende zonlicht komt. Bij mij is dat naast de achterdeur. Tussen de potten met aardbeien en tijm heb ik daar in een teil onze eigen saladebar. Maandenlang heb ik daarvan een gevarieerde oogst, in totaal maar liefst drie verschillende teelten in de loop van het seizoen. Wat door begint te schieten, trek ik eruit. Ruimte voor het planten of zaaien van de volgende soort! En alle plantjes groeien snel. Onze sla is op 3 meter van het huis geoogst. Kan het nog verser?

Zelf aan de sla(g)
Iedereen met een grote pot of teil kan op een zonnige plek zijn eigen sla kweken, als je maar zorgt voor een goede afwatering. Boor daartoe eerst een paar gaten in de bodem en bedek de bodem met een laag kiezelstenen. Hierop komt antiworteldoek, zodat de kiezels zich niet met de potgrond vermengen. Schep door de potgrond compost en wat scherp zand om de structuur, de drainage en het watervasthoudend vermogen te verbeteren. Overtollig water moet kunnen wegvloeien, dus zet de teil bijvoorbeeld op een paar bakstenen. Mest in de loop van het seizoen regelmatig bij met vloeibare plantenvoeding.

Wanneer zaai je wat?
Maart
Zodra het in maart een beetje warmer wordt, kun je met het zaaien van bladmosterd beginnen. Kies bijvoorbeeld deze zes soorten: Pink Lettucy, Ruby Streaks, Golden Streaks, Osaka Purple, paarse mizuna en de welbekende rucola. Je kunt ze in (schuine) stroken zaaien van 10 cm breed en 10 cm van elkaar. Bladmosterd groeit snel: je kunt het meestal al na vier tot vijf weken voor het eerst oogsten. Met een schaar knip je de plantjes tot circa 2 cm boven de grond af. Afhankelijk van het weer heb je daarna snel weer een nieuwe oogst. Gemiddeld levert bladmosterd zo’n drie tot vier oogsten.

Juni
Half juni begint het mosterdblad door te schieten. Trek het er gewoon uit en plant sla. Je kunt sla eind maart binnen voorzaaien, maar sla-plantjes kopen kan natuurlijk ook. Voor variatie in kleur en structuur kun je denken aan een mengsel van losbladige sla, ijsbergsla en romeinse sla. Deze sla oogst je niet als hele krop. Pluk telkens de buitenste bladeren en laat de planten verder groeien. Zo blijf je wekenlang van dezelfde planten oogsten.

Augustus
Eind augustus is het tijd voor de laatste teelt van het seizoen: de volkomen winterharde
winterpostelein en veldsla
. Zaai die om en om in rijen. Als je die later uitdunt, kunnen de individuele planten goed uitgroeien. Hiervan kun je herhaaldelijk oogsten.

Tekst: Vera Greutink
Beeld: Remco Greutink

Meer in deze categorie