Zaad bestellen van Kale Emperor

Zaad bestellen van Kale Emperor

Moestuinspecialist Vera Greutink experimenteert graag met onbekende groenten. Ze probeerde een bijzondere kool uit, waarvan je de scheuten en bloemknoppen oogst. Ook de bloemetjes zijn eetbaar. Bestel er nu zaad van!

De naam op het zaadzakje - Kale Emperor - zette me eerst op het verkeerde been. Omdat ’kale’ in het Engels ’bladkool’ betekent, verwachtte ik veel blad te kunnen oogsten, maar de planten vormden al snel bloemstengels. Ik dook even in mijn moestuinboeken en ontdekte dat deze groente ook ’Chinese broccoli’ wordt genoemd en dat het dus niet om het blad gaat, maar vooral om de bloemknoppen die mijn planten in overvloed aan het vormen waren. 

Voorzaaien: juni-juli; uitplanten: juli-augustus

Zaad bestellen van Kale Emperor

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplantenLangste dag

Voor veel oosterse groenten (zoals Chinese kool, paksoi of tatsoi) geldt dat je ze pas na de langste dag kunt zaaien, omdat ze daglengtegevoelig zijn en bij eerder zaaien te vroeg doorschieten. Ik zaaide voor eind juni en plantte vijf weken later uit, in 
een bed waaruit ik knoflook en sjalotten had geoogst. Op onze zandgrond zijn kolen gevoelig voor knolvoet, en het planten na de schimmelwerende groenten uit de uien- familie helpt aantasting door deze schimmelziekte te voorkomen.

Chinese broccoli

Ik zette de planten 30 cm uit elkaar, maar iets dichterbij elkaar kan ook, vooral op minder voedzame grond. In de eerste weken na het planten bedekte ik het bed met een fijnmazig gaas tegen de vele insecten die kolen aantrekken. Verder is Chinese broccoli vrij makkelijk, de planten verdragen zomerse hitte maar ook enkele graden vorst. De oogst begint ongeveer zeventig dagen na het zaaien. Eerst pluk je de centrale bloemstengel en later de vele zijscheuten. Bij warm weer groeien de planten snel en moet je de scheuten regelmatig weghalen, zodat er steeds nieuwe worden gevormd. Eigenlijk moet je de bloemen in knop plukken, maar ik vond de witte bloemetjes zo leuk (en lekker) dat ik iets langer wachtte. Rauw zijn de scheuten met bloem en al smakelijk (en mooi) in salades, maar in China worden ze meestal toegevoegd aan roerbakschotels.

Tekst Vera Greutink
Beeld Vera en Remco Greutink

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Meer in deze categorie