Hoe kweek ik peterselie?

Hoe kweek ik peterselie?

Peterselie heeft een lekkere frisse smaak en is één van de meest gebruikte keukenkruiden. Ze is niet moeilijk te telen en haar grootste voordeel is dat ze goed tegen kou kan en je daardoor tot heel laat in de herfst nog van de planten kunt oogsten. Zaai tussen half februari en eind mei.

Je kunt peterselie zaaien tussen half februari en eind mei, maar het is handig om vroeg te zaaien, zodat je zo lang mogelijk van de planten kunt oogsten. Je kunt de eerste blaadjes oogsten wanneer de planten ongeveer 15 centimeter groot zijn. Laat altijd wat blad aan de plant zitten zodat er weer nieuw stelen en blaadjes gemaakt kunnen worden.  

Waar zaai ik peterselie?

Je kunt peterselie buiten zaaien, maar peterselie kiemt bij lage temperaturen heel langzaam (ruim 3 tot 4 weken). Bij kamertemperatuur kiemen de zaden iets sneller maar ook dan duurt het nog minimaal 2 weken voor de eerste zaailingen verschijnen. Als je er voor kiest om binnen te zaaien zul je de pas gekiemde zaailingen wel snel na de kieming op een koele tot koude plaats in het volle licht moeten zetten om te voorkomen dat de zaailingen lang en dun en zwak worden. Je kunt de zaailingen buiten uitplanten (in een grotere pot of in de vollegrond) wanneer de zaailingen ongeveer 5 centimeter groot zijn. 

Hoe zaai ik peterselie 

  1. Zaai ongeveer 4 tot 5 zaden in een 9 x 9 centimeter potje. 
  2. Gebruik potgrond dat je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. 
  3. Verspreid de zaden over het oppervlak van het potje. 
  4. Dek de zaden af met een dun laagje (maximaal 0,5 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel. 
  5. Je kunt de zaden ook in de vollegrond zaaien maar omdat het kiemen dan heel lang duurt is het moeilijk om de zaailingen dan na een maand nog te vinden en een goede start te geven.

Hoe verzorg ik peterselie?

Als je peterselie in pot wilt houden kun je het hele kluitje met de 4 of 5 kleine zaailingen overpotten naar een groter potje (met een diameter van ongeveer 25 centimeter). 
Peterselie houdt niet van de zon, het blad wordt dan snel geel en ze groeit niet goed, maar ze schiet wel snel door. Peterselie houdt van een koele grond, voldoende vocht en een plekje in halfschaduw of lichte schaduw. Laat de planten ook niet uitdrogen. 

Peterselie heeft niet veel voeding nodig maar kan ook niet helemaal zonder. In een pot zit voldoende voeding voor 8 weken, daarna zul je wel wat voeding moeten gaan geven, maar een kleine hoeveelheid moestuinvoeding is wel genoeg. Ook in de vollegrond kun je wat algemene moestuinvoeding geven, aan het begin van de lente, voor je de peterseliezaailingen uitplant. 

De oogst van peterselie

Je oogst de stengels en/of de blaadjes wanneer je wilt, mits de planten groot genoeg zijn en er altijd wat stengels en blaadjes over blijven om voor nieuwe groei te zorgen. De meest bekende peterselie is nog steeds de krulpeterselie, maar snijpeterselie (ze lijkt qua uiterlijk wel iets op selderij) heeft veel meer smaak. Je kunt de blaadjes fijnsnijden en in gerechten  gebruiken maar voor soepen en sauzen kun je ook de stengels gebruiken; ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes. Pluk de blaadjes en/of stengels zo kort mogelijk voor je ze in de keuken wilt gebruiken. 

De planten zijn tweejarig. Als het echt streng gaat vriezen begeven de planten het en kun je ze op de composthoop gooien. Maar in een zachte winter kun je soms wel tot in het voorjaar van de planten oogsten, tot de lente er voor zorgt dat de planten gaan bloeien en daarna afsterven.

Tekst en beeld: Diana Stek

Meer in deze categorie